tisdag 17 februari 2009

SAAB i fritt fall

SAAB kan befinna sig i fritt fall redan i natt svensk tid. Snart kan denna profilerade produkt vara ett minne blott eftersom ägaren GM inte vill ta ansvar längre. I stället vill man överlåta ägaransvaret till svenska staten- men staten ska inte driva bilindustrier eller liknande industriverksamhet.

Den finansiella krisen är nu en massiv ekonomisk och industriell kris. Och förmodligen blir det ännu värre med allvarliga konsekvenser i människors liv. Även politiskt kommer detta att göra avtryck och sätta spår för lång tid framåt.

Just idag har det rasslat in massor av nya varsel inom alla branscher. Jag hörde på lunchen att Småland är mycket hårt drabbat, och Gnosjö lär utgöra själva epicentrum. Alla länders ekonomier är påverkade eller hårt drabbade- inget land är opåverkat.

De åtgärder som beslutades under hösten verkar inte räcka till och man förutser att det snabbt måste till nya stora belopp för att stabilisera den tilltagande krisen runt om i världen.

Vid ett av dagens sammanträden sa en kollega att det hela nu liknar en storm där vindarna kommer med tilltagande styrka från olika håll och sammantaget slår ut alltpå marken, likt en tornado eller en orkan. Skrämmande. Men någon gång vänder vindarna, det måste vi fortsätta tro. Svårt att prognosticera när bara. Nu krävs det nog ett paradigmskifte, även i näringsliv, industri och bankväsende. Det som krävs är en ny era av ansvarstagande där vi alla känner och axlar vårt ansvar. Det är detta som länge fattats i Sverige.

Inga kommentarer: