torsdag 12 februari 2009

Kultur är....

....att retas med djävulen, i väntrummet! Så sa på fyrtiotalet Olof Hartman, legendarisk direktor för Sigtunastiftelsen, författare och präst. Jag har mina aningar om varför jag idag tänkt på just dessa ord. Kultur är något helt annat än allt annat. I väntrummet befinner vi oss alla, både bildligt och bokstavligt. Idag är det dan före dan. I morgon vet vi vad Kulturutredningen kommer med för förslag.

I kväll såg jag för en gångs skull på TV. SVT så klart, jag orkar inte med reklam när jag en kväll har tid att se på TV. Programmet heter Babel, mycket bra. Kul och kreativt, lärt och ledigt. Spännande gäster var där. Marie-Louise Ekman, som jag alltid har tyckt står för ett häftigt tänk var lika klok som snygg och läckert klädd. Igår var hon ju väldigt slagfärdig när hon apropå förslaget om att slå ihop Dramaten med Operan sa att "vi kan lika gärna slå oss ihop med Melanders blommor, vi lever i angränsande fastigheter och har mycket gemensamt".

Idag sa hon smarta saker, till exempel som svar på programledarens fråga vilka kulturskapare det är mest synd om. Då blev svaret helt enkelt: det är mest synd om dem som inte hittar till teatern, som av olika skäl inte vågar sig dit. Och utmaningen för teatern blir att visa att man är relevant och till för alla. Väl talat! Heja dig, Marie-Louise!

Och uppfriskande var det att höra poeten Stig Larsson, nästan som ett eko av Horace Engdahl, säga Vi håller på att fördummas hela folket, även jag. Vi är fördummade av allt skval och av allt skit som öses över oss.

Om poesin sa Aase Berg ingen gör reklam för poesin, det är bra. Jag tycker det var kaxigt.
Ska genast läsa henne, hon sa så kloka saker om skrivandet och om poesin. Poesi är blodigt allvar. Kanske är vi rädda för allvaret? Kanske är det för att fler vill bli underhållna än omskakade som poesin utgör en så tunn skärva av den litterära utgivningen?

Ikväll läser jag slutet på Hemligskrivaren, en essä om Eyvind Jonsson, av Birgit Munkhammar, som jag idag åt en trevlig lunch med. Även vardagsslitet har sina gyllene stunder.

19 kommentarer:

AVDOP BOTAR DOPETS DÖDANDE sa...

KRISTNA ÄR NAZISTER
Kristna är Nazister när dom Friar Hitler men Fäller Avdop som en Demokratisk Rättighet Juridiskt därför att Dopet Förintar det Judiska Folket när Döpta dricker Judiskt Blod i Nattvarden.
Hälsningar!
Avdöpar-Kyrkan som vill avskaffa All Kyrklig verksamhet.

AVDOP BOTAR DOPETS DÖDANDE sa...

AVDÖPAR-KYRKAN
delar ut Förbannelser upp till Sjätte Led för dom som tiger om Avdop som Demokratisk Rättighet!

AVDOP BOTAR DOPETS DÖDANDE sa...

PEDOFILEN JESUS
Säger -Låt Barnen komma till Mig så att Jag får Förgripa mig på dom med Tvångsdop utan Rätt till Avdop som Demokratisk Rättighet-

AVDOP BOTAR DOPETS DÖDANDE sa...

FÖRLÅT ALDRIG SVENSKARNA
Eftersom dom Döpta Svenskarna Dödade Avdöparen Johan Danell är det inte mer än Rätt att Svenskarna får Plikta med sina Liv om dom inte låter Avdöpa sig!

AVDOP=FÖRBANNELSE FÖRBUNDET sa...

Hälsningar!
http://nkusa.org

AVDOP=http://nkusa.org sa...

FÖRBANNELSE FÖRBUNDET HÄLSAR ALLA SOM UTTALAR FÖRBANNELSER I JESUS NAMN VÄLKOMNA SOM MEDLEMMAR I FÖRBANNELSE FÖRBUNDET.

AVKRISTNA AVDOP sa...

STÖRTA KYRKAN MED TROLLDOM!

Hälsningar!
http://nkusa.org

AVDOP FÖRGIFTAR KYRKORNAS DOPVATTEN sa...

DÖDENS DÖPTA
Eftersom Dödens Döpta vet att Jesus är Avlad av Heliga Ande och att ingen vet någonting om Marias förflutna kan Jesus omöjligt komma ifrån Davids Släkt!

DOP ÄR SJUKDOM AVDOP BOTAR sa...

Jag Profeten Paavo Johannes Renkolainen bekänner mitt Dop som Sjukdom när jag fick Sanningens Ande som Jesus efter 10 år i Katternas Sexslaveri i Ingvarsgat. 4 i Uppsala.
Hälsningar!
Profeten Paavo Johannes!

AVDOP-PSYKIATRI sa...

ÖSTANBÄCK-KLOSTER
Bröderna på Östanbäck-Kloster som Förkunnar Mysteriet "Kristus och Satan är samma sak" blir härmed Förintade med Trolldom! Detsamma gäller Alla Döpta som tiger om Avdop som Demokratisk Rättighet!

AVDOP-PSYKIATRI sa...

HAK-KORS=KRISTI-KORS
Varför är Hak-Kors Förbjudet att bära men INTE Kristi-Kors som ochså Symboliserar Död och Förintelse?

DOP I AVDOP sa...

DOP ÄR SJUKDOM AVDOP BOTAR!

BERNADOTTE FÖR AVDOP sa...

PRÄSTER SOM AVDÖPER
Missionspastor Svante Zettergren och Kompositör Håkan "Hubbe" Larsson uppfyller sin Kristna Plikt när dom Erbjuder att ta bort Korsets Tecken ifrån Panna, Mun och Hjärta på Alla Döpta som far illa av Dop!
Tack! Grabbar!

URBEFOLKNING MED AVDOP sa...

AVDÖPAR-FOLKET UTANFÖR UNIVERSUM
Utanför Universum finns Ljus därför att Universums Mörker Skrämmer med "Spöken" "Andar" "Gudar" eller "Trolldom" utan Ljus!

BERNADOTTE FÖR AVDOP sa...

KRISTUS SÄGER
Att Lennart Persson SVT och Folkpartiets Jan Björklund motarbetar Avdop som Demokratisk Rättighet för att Avdop med Trolldom skall Döda dom och deras Barn!

AVDOP-HUMANISTER ÅTALAR KRISTENDOMEN sa...

AVDOP-HUMANISTERNA
befaller Kali=Dödens Gud Döda Alla Döpta därför att 10% av Jordens Befolkning som är Döpta Mördat, Våldtagit och Plundrat till sig 90%av Jordens Resuser.
Hälsningar!
Avdop-Humanisterna.

AVDÖPARNAS DOP-BEVIS sa...

DOP-AVDOP SAMTAL
Utan Dop finns INTE Avdop och dom Två skall bli Ett i Nya Tidens Ande.
Dop-Avdop Samtal Efterlyses!
Hälsningar!
Biskop Sven Danell.

UPPSALA KOMMUN sa...

DOPETS DEMONER OCH AVDÖPAR-KYRKAN
Avdöpar-Kyrkan (Internet) Befriar ifrån Dopets Demoner!

AVDOP DEMOKRATERNA sa...

KYRKOMÖTET
Motionera om att Slopa Dop som Krav för Medlemskap i Trosamfundet Svenska Kyrkan för att INTE utestänga Alla som vill att En Tro på En gemensam Gud skall vara Grund för Medlemskap i Trosamfundet Svenska Kyrkan.
Hälsningar! Biskop Sven Danell.