fredag 7 november 2008

Slaget om könsneutralt äktenskap utkämpas

Nakedness! hörs Allen Ginsberg ropa i minnet
när en häcklare frågar honom vad han egentligen vill med sin dikt.
Han klär därefter av sig
sin dikts alla ord (....)

Kroppen är kläderna,
som de utan att skämmas lagt från sig.
Fältet är världen.
Deras nakenhet riket.

Ur dikten Allen Ginsberg in memoriam ur diktsamlingen Vingårdsmannen och hans söner av Jesper Svenbro, Bonniers 2008

Nyss hemkommen från en tvådagars europeisk konferens om Israel i Paris känns den här dikten befriande. Så skönt det är att ikväll lägga av arbetskostymen! Härlig kväll med familjen över god fisksoppa, ost och vin.

Vad är det man egentligen vill med det man gör, djupast sett? Förmodligen det avskalade, det enkla, självklara. Nakedness! Ändå handlar arbetet, åtminstone för mig, alldeles för mycket om yta. Det viktiga blir hur det man gör eller säger ska uppfattas- inte vad man egentligen vill eller menar. Oavsiktliga eller avsiktliga vantolkningar tar lätt över. Kan man tolka något till det sämre gör man det, i stället för att försöka tolka till det bästa. Intentionen sätts på undantag. Felsökerierna tar aldrig slut. Jag tycker detta blivit värre under denna mandatperiod, eller så är det bara det att jag nu drabbats på ett hårdare sätt. Kanske är det oundvikligt, inte minst när vi är fyra partier som måste samverka.

Jag vet att jag kan samarbeta, ett helt arbetsliv har jag varit bra på det. Men nu känns det tungt. Just nu utkämpas slaget om könsneutralt äktenskap, i vilken akt vet jag inte riktigt. Jag har ju på denna blogg och till mina kollegor i riksdagsgruppen skrivit och argumenterat för en linje som borde kunna tillgodose de flesta, men nu gäller det något annat. Mosa Mona har någon sagt att sossarnas motsvarighet kallas. Nu är det väl snarast Förinta Göran, eller något liknande som gäller. Jag har på känn att alliansen står inför en ny mardröm av typen FRA. Och hur man än gör blir det fel. Tänk om man som politiker, om så bara för en liten stund, kunde få uppleva att man är sedd med goda ögon, inte alltid med de kritiska blickarna som så lätt förminskar och till slut förgör! Göran Hägglund menar väl. Det gör även kd:s riksdagsgrupp och frågan anses så viktig för kd:s medlemmar runt om i landet att man inte kan kompromissa eller reservera sig i regeringens beredning avv propositionen. I stället ska det komma en meningslös proposition, som c-fp-m ska motionera på! Och det finns redan naturligtvis motioner från s-v-mp. Och så kommer kd att själva, coh förodligen tillsammans med ledamöter från andra allianspartier att även de motionera. Och i kammaren blir det parodiskt: Kontrapropositionerna slår först ut kd, sedan ställs m-fp-c mot s, som vinner och i huvudvoteringen vinner socialdemokraternas motion och då blir det ju faktiskt de som löst ut frågan och sett till att lagen blir könsneutral. Naturligtvis väcker detta inte respekt hos väljarna, som undrar vad sjutton vi håller på med. Då är det upp till oss andra i alliansen att hitta en framkomlig väg. Enligt min mening stavas den Obligatoriskt civiläktenskap för alla. Läs mer om detta i min långa blogg för ett par veckor sedan.

3 kommentarer:

ninni sa...

Du skriver:
"Göran Hägglund menar väl. Det gör även kd:s riksdagsgrupp och frågan anses ......"

Hur menar Göran Hägglund väl? Det har jag svårt att förstå!
I mina ögon är han mkt konservativ och med bibeln (förmodar jag) som stöd gör han en mkt hård tolkning av gamla ord som skrevs för mkt mkt länge sen. Att mena väl är i min begreppsvärld ngt helt annat.

Maria Ljungdahl sa...

Det blir lättare för besökarna av bloggen att läsa dina tidigare tankar i samma ämne om du inte bara nämner att det finns en bloggpost från några veckor tillbaka, utan också länkar till den.

ninni sa...

Jag har läst tidigare bloggpost men förstår ändå inte vad som är välmening hos Göran Hägglund och kd:s riksdagsgrupp.

Diskriminering och högmod av högsta potens om man frågar mig!