onsdag 12 november 2008

Ordet som befriar och utmanar

Det fria ordet kan vara farligare än vapen. Det tvingas alltfler journalister och författare uppleva. Idag är fler författare och journalister någonsin förr satta i fängelse runt om i världen. Människor som mördats för att de lyft fram sanningen om diktaturerregimer, brottssyndikat och människohandel har blivit fler de senaste åren. Ana Politkovskaja var en av dem, Hrant Dink en annan. Båda mördades för att de skrev obehagliga sanningar.

Om detta talade jag i TV4 i morse tillsammans med Ana Luisa Valdés- en underbar, varm engagerad kvinna som själv suttit fängslad för sitt författarskaps skull under diktaturen i Uruguay på sjuttiotalet. Er tid ska komma, heter hennes bok som utkom i år, 30 år efter tragedin. Jag kommer redan idag att med stort intresse läsa den.
TACK TILL ER SOM RINGDE, MAILADE OCH MESSADE EFTER INSLAGET, TACK FÖR ERT STÖD! Det värmer att veta att ni står på min sida.

Mot döden kan ingen försvara sig. Och ingen kan heller garantera trygghet eller säkerhet för de författare som hotas till livet. Men vi har alla ett ansvar att göra allt som står i vår makt för att skydda dem och se till att deras texter sprids. Vår medkänsla måste tas i anspråk för dem och vi måste bekämpa de strukturer som hotar och utmanar deras författarskap. Vår frihet att tala, tänka och uttrycka oss förpliktar oss att också ta strid för dem vars rättigheter kränks och vars liv hotas. Vi måste våga tro på rättvisa trots allt- och vårt hopp måste fungera som deras ställföreträdande hopp. För så länge människor skriver finns det hopp. Och deras skrivna ord bär bud om liv. Ordet är ju Liv.

2 kommentarer:

Anna Starbrink sa...

Jag såg dit på tv i morse. Ett fint och viktigt inslag. Nu ser jag fram emot lördagen och vår kväll för fängslade författare i Uppsala.

Ana sa...

Tack Cecilia för ditt värme och engagemang! Det kändes som vi samtalade från hjärta till hjärta!
Ana Luisa Valdés

ps: hoppas att min bok ger dig ljus i mörkret!