torsdag 9 oktober 2008

snart vet vi....

...vem som blir Författaren på allas läppar!
Om bara några timmar offentliggörs årets Nobelpristagare i litteratur. Jag tycker det är lika spännande varje år att följa dramatiken i börshuset när den ständige sekreteraren Horace Engdahl möter den församlade världspressen och berättar vem Svenska Akademien har utsett.

Världens mest prestigefyllda pris för en författare ska naturligtvis omgärdas med mystik, hemlighetsmakeri, dramatik och till slut pompa och ståt. Alla spekulerar kring vem det kan tänkas bli och det vill även jag göra. OM mitt tips går hem kommer jag att belöna mig själv, den saken är säker! En välförtjänt pristagare är naturligtvis vår egen Tomas Tranströmer. Om han inte varit svensk hade han säkert redan fått priset. Han har en alldeles egen ton i sin poesi: innerlig och varm och samtidigt örunderligt enkel i sitt tilltal. Den erfarne psykologen och samtalspartnerns förmåga att i koncentrat kan beskriva vad det är att vara människa, till tröst och glädje för oss alla. För vem har inte hittat meningar som förmår bära över avgrunder när livet varit svårt? Själv har jag ofta Tomas dikter med mig i portföljen och på resa och det har hänt att jag under långa arbetsdagar i riksdagen smugit upp boken, lagt den i knät och lyckats skapa inre mening, trots konflikter och aggressivitet som just då omgivit mig. Transtömer for Nobel!!!

Om Akademien skulle vilja vara smarta skulle de kunna dela ut priset till två poeter sprungna ur olika traditioner. Tranströmer skulle väl kompletteras av poeten Adonis eller varför inte Salim Barakat? Adonis är arabvärldens mest passionerade poeter och vi är många som älskar hans dikter. Salim Barakat likaså. Nu ska jag inte gissa mer, om bara några timmar vet vi vem vi ska hylla, läsa och samtala om under kommande kulna höstdagar.

2 kommentarer:

Yoav sa...

Mycket snygg blogg! Men själv hoppas jag att Amos Oz får priset..

camillchen sa...

Tranströmer i all ära. Jag hoppas på Margaret Atwood.