måndag 13 april 2009

Missriktad dialog?

Svd skrev under helgen att riksdagsledamöternas bloggar är ett fullständigt fiasko. De bygger detta på antalet kommentarer som de kunnat spåra. Min erfarenhet säger mig att betydligt fler läser bloggen än antalet personer som kommenterar mina inlägg.

Jag får många mail i stället och ett och annat telefonsamtal. Detta tillsammans med det faktum att jag inte har hemligt telefonnummer (ett oskick av den som är folkvald att göra sig otillgänglig för dem vars förtroende man förvaltar), öppnar mitt hem för Home Office ungefär var sjätte vecka och försöker besvara mina mail så gott jag mäktar med, gör att jag har tämligen gott samvete för det jag gör för att hålla en öppen dialog med männisor. Om du som läser min blogg vill att jag ska fortsätta blogga och gillar det jag skriver: kommentera gärna. Annars riskerar jag att tro på SvD som menar att det är bortkastad tid att blogga.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läser ofta och gärna din blogg!Jag tycker många gånger att det är både intressant och lärorikt.Bla har du och ditt bloggande gjort att jag ser på vissa saker på ett sätt som jag inte gjorde innan./Hälsn Niclas Erlandsson (Pettson)

Anonym sa...

Jag tycker att en blogg blir mer intressant samt att det blir mer intressant att skriva kommentarer om bloggaren tar sig tid att besvara kommentarerna.
Du får inte speciellt många kommentarer, kan det bero på att du inte svarar? Under den tid jag läst din blogg har du inte besvarat de kommentarer jag har gjort och inte någon annans heller, med undantag av någon kompis som du ville fika med i Göteborg. Mejl verkar du inte heller besvara, och inte kommentarer på Newsmill.
Så någon vidare dialog blir det inte. Vad hjälper det att du inte gör dig otillgänglig om du ignorerar dem som hör av sig?

Lina Nordquist sa...

Dumheter. Svenskan är en bra dagstidning, men där tar de miste. Vi är många som läser, även utan att kommentera.

Jag tror dessutom att antalet kommentarer beror en hel del på typen av blogg. Dels är jag övertygad om att en blogg med mycket unga läsare ofta får fler kommentarer, därför att läsarna själva har bloggar och användarnamn, vilket förenklar processen. Dina läsare verkar, som du själv säger, föredra att ringa eller maila istället.

Dessutom misstänker jag att antalet kommentarer beror på typen av kommentar en läsare vill lämna. Dina inlägg väcker säkerligen ofta känslor som inte passar in i det lilla, lilla fältet för kommentarer, eller leder till att människor hör av sig med förslag och idéer som bättre förklaras i ett annat forum. Redan här är mitt inlägg exempelvis för långt och borde hellre ha mailats.

En blogg är en blogg, men inte lik alla andra bloggar. Läsare av bloggar är också de olika. Det borde Svenskan kunna förstå, på samma sätt som de säkert förstår att deras tidning inte är helt identisk med Hänt Extra, eller deras läsare förmodligen inte är desamma som Fridas.

Förmodligen har SvD nyhetstorka.

Fannie Finnved sa...

Svenskar har tyvärr viss passivitet ingrodd i sin mentalitet - vi tar gärna, och gör lite väsen ifrån oss. I detta fall läser vi en välskriven blogg, utan att dagligen kommentera, vilket kanske uppfattas nonchalant.

Tänkte passa på att tacka för dagens föreläsning på Troja, du är en inspirationskälla för många unga kvinnor som mig.

Keep the good spirit up!
/Fannie Finnved

Norpan sa...

Det är klart att du ska fortsätta blogga! Det är bra att man kan lämna kommentarer, men det är inget måste, tycker jag. Hinner knappt med att läsa alla bloggar jag har på RSS-feed. Vilken tid det skulle ta att kommentera alla! Och det kan väl vara skönt att vara oemotsagd? :)

Det borde finnas en "gilla-knapp", som på facebook på bloggar. Skulle vara ett enkelt sätt att visa att det finns läsare.

Carl Bildt får många kommentarer på sin blogg, men brukar han svara? Jag läser hans blogg men aldrig kommentarerna, eftersom de inte är intressanta.

Victor Svedberg sa...

Jag hittade precis hit efter att jag sett dig på SVT Play Debatt om Katolska Kyrkan. Du sa så bra saker att jag var tvungen att Googla dig och då är det väl lysande att det finns en hel uppsjö med inlägg som representerar dig för mig att läsa. Även om jag kanske bara besöker ett par gånger om år och inte kommenterar kan bloggen i sig ändå varit väldigt viktig. Tror SVD är lite fel ute.

Kjelle sa...

Fortsätt Cecilia!

Jag tillhör alla dom som läser, men sällan kommenterar. Och det ser likadant ut i min blogg om teater - funktionshinder - politik. Även om kommentarerna är få har den gett ny input med kvalitet, nya kontaktytor och utveckling för den sektor jag brinner för.

Kjelle/Moomsteatern

Cecilia sa...

Hej Anna!
Tack för dina raka och uppriktiga kommentarer. Du har naturligtvis helt rätt. Jag är enromt okunnig när det gäller att utnyttja takniken och tror att det är en del av förklaringen till att jag inte svarat på kommentarer. Nu ska jag skärpa mig! För det verkar ju som om flertalet vill att jag fortsätter att blogga...
Allt gott till dig från mig, Cia

AnnaBonde sa...

Hej Cia!

Din svarskommentar är läst och den uppskattas.

Jag önskar också dig allt gott (inklusive att du slipper komma till Bryssel)!

Anna