torsdag 19 mars 2009

PÅVEN- Okunnig, orealistisk och obarmhärtig

Påven utgör med sina uttalanden ett stort hot mot de många människor som riskerar att drabbas av könssjukdomar och Hiv/Aids. Ofattbart att en välutbildad man kan påstå att kondomanvändande skulle "förvärra problemet" kring aids! Att förneka att kondomer minskar spridningen av vittnar om en djup cynism. Påven anser inte att vi ska lära unga människor att välja livet, utan motsatsen.

Hans motsats, ärkebiskopen i Sydafrika Desmond Tutu, gjorde precis tvärt om.
Han sa att människor söker sig till varandra, längtar efter närhet och kärlek och följaktligen måste de undervisas om hur man skyddar sig mot dödliga sjukdomar.

En gång i Tanzania sa jag själv till ett stort antal kyrkoledare och politiska ledare ungefär: om vi levde i en utopisk värld skulle vi kunna säga till unga människor att vara avhållsamma. Men nu lever vi i en värld som är verklig, och där vet vi att människans första och mest ursprungliga längtan är just längtan efter kärlek. Denna längtan följer människan från det att vi föds tills vi dör. Själv är jag mamma till två underbara söner. Min äldste har nyss fyllt 17. Till honom och hans kompisar säger jag alltid att de inte ska lämna hemmet utan att ha kondomer i fickan. Sonen tycker kanske att det kan vara smått pinsamt, men han fattar att det är för att jag är oändligt rädd om honom som jag säger det. Kompisarna säger att jag är den enda mamma som pratar om detta, men de gillar att jag gör det.

Ungdomar ska stöttas att lära sig att både bejaka och att säga ifrån när det gäller sex.
Vi lever inte i en fantasivärld, även om påven, och därmed katolska kyrkan, tycks tro det.
Vi är många som saknar den svenska katolska rösten i denna fråga. För inte kan det väl vara sant att de håller med?

Påvens uttalande i samband med besöket i Afrika är utmanande och innebär ett stort bakslag för biståndet i världen. För hälsoutbildning och sexualundervisningen är det ett bakslag och för bekämpandet av sexuellt överförbara sjukdomar, tidiga ungdomsgraviditeter och mödradödligheten inte något mindre än en katastrof. Katoliker i Sverige- förena er och säg NEJ till detta! Var motbilder och ge röst åt förnuftet också inom er kyrka!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad som är cynism på det här området kan ju diskuteras. Har Du sett denna artikel? http://www.telegraph.co.uk/comment/5011854/The-Popes-critics-are-in-the-grip-of-dogma.html
Enligt artikelförfattaren Anthony McCarthy vid Linacre Centre for Healthcare Ethics är cynikerna de västerlänningar som delar ut kondomer till afrikanska barnprostituterade.

Fyrvaktaren sa...

Jag hörde nyss Cecilia i Janne Josefssons "Debatt" försvara rätten till abort med "kvinnans rätt att bestämma över sin kropp".

Utan att veta hur hon ställer sig till vår narkotikalag, så misstänker jag att hon är för dess förbud mot att låta kvinnor bestämma över sin kropp i just detta avseende.

Frågan blir då vilken bärighet argumentet "kvinnans rätt att bestämma över sin kropp" får i försvaret av den nuvarande abortlagen (som till skillnad från den amerikanska, sätter en övre gräns för kvinnans rätt att bestämma över sin kropp)?

Är Cecilia för kvinnans rätt att bestämma över sin kropp eller är det alltid med vissa förbehåll?

Ursäkta om mitt inlägg upplevs som fientligt, men nu är det så att jag länge retat mig på den här sortens argumentation för aborter, när det är en så komplicerad fråga, t ex hur man definierar vem som är människa.

Som bekant ställs frågan på sin spets när det gäller så pass sena aborter, att Socialstyrelsen måste ge sitt tillstånd.

Då - t ex i vecka 22 - så kämpar läkarna för att rädda ett önskat barn, emedan de dödar ett annat barn inne i moderlivet.

Det blir orwellskt när man i det ena fallet talar om ett barn, i det andra om ett foster.

Obs. jag är icke medlem i någon kyrka, helt privatreligiös.

Dessutom är jag för avkriminalisering av alla droger enligt ett skadereduceringsresonemang.

Jag har skrivit om rätten att bestämma över sin kropp på min blogg.

P.S. Jag tycker också att påvens uttalande om kondomer var skrämmande.

Katolik i Sverige sa...

Har du, Cecilia, läst det fulla uttalandet från påven? Där han presenterar en annan väg till lösningen på aidsfrågan? Kärlek, omtanke, vänskap och avhållsamhet är vida mer effektivt än att dela ut kondomer. Och studier i Afrika har visat att det är det som fungerar bäst. Att kondomutdelning överhuvudtaget är helt misslyckat har vi väl sett nog med exempel på i vårt eget land, inte sant? Om kondom hindrar smitta, hur kommer det sig då att spridningen av könssjukdomar och aids ökar i Sverige?! JAg tyckte överhuvudtaget att du var oerhört aggressiv och hysterisk i TV:s debatt, och gjorde ett direkt fientligt intryck. Tyckte du sa att alla katoliker i Sverige bör be om ursäkt för påvens uttalande - sa du verkligen det? Isåfall vill jag som katolik att du och alla protestanter ber om ursäkt för

1. konfiskeringen av alla katolska kyrkor och kloster från reformationen och framåt.

2. de århundraden då svenska kyrkan förföljde troende katoliker i Sverige

3. KG Hammars uttalande om att Jesus inte är Kristus

Och så vidare i en strid ström. Märker du själv hur bisarrt det blir?