tisdag 3 mars 2009

Filmcensur - en anomali i vår tid

Nu är filmcensuren på väg att försvinna. Äntligen! Ännu förra året gick det inte att få kristdemokraterna att ställa upp på att en gång för alla förpassa denna förlegade myndighet till historiens gömmor. Men nu är läget annorlunda. Nu medger även kristdemokraterna att censur och att klippa i film är något som inte stämmer överens med yttrandefriheten och inte hör hemma i vår tid och följaktligen bör gå hädan.

Sverige är den enda moderna demokratin som har kvar en myndighet som Biografbyrån. Den tillkom redan 1911. Sverige är den sista bastionen som hållit fast vid en censurmyndighet. Norge avskaffade sin motsvarighet 2004. Senast Biografbyrån klippte i en film var 1995. Man kan tycka vad man vill om konstnärliga produktioner men yttrandefriheten och den konstnärliga friheten ska respekteras.

Sedan nästan hundra år har Biografbyråns personal suttit och tittat på film, klippt och slagit fast åldersgränser. Nu är det slut med det! Det enda jag beklagar är att den förra generaldirektören Gunnel Arrbäck, som gjorde vad hon kunde för att lägga ner sin egen myndighet, inte fick glädjen att avsluta verksamheten efter ett riksdagsbeslut. Jag ska ringa henne och föreslå att vi firar ihop när beslutet tagits.

Inga kommentarer: