fredag 15 maj 2009

Lycklig hora?

Visst kan det finnas en eller annan lycklig hora, men det finns många fler olyckliga!
Bloggen Oberoende socialliberal fångar hela essensen:

de flesta som säljer sex är fast i och/eller drivs av något eller några av de uttryck för självdestruktivitet; om vi accepterar premissen att för dessa innebär varje prostitutionstillfälle ett nytt övergrepp, anser jag att det är förenligt med en liberal grundsyn att förbjuda just köp, men inte försäljning, av sexuella tjänster. Min frihet slutar där dina rättigheter börjar.

Du har rätt att inte bli utsatt för övergrepp. Jag har inte rätt att utsätta dig för övergrepp. Du har frihet att göra vad du vill med din kropp, även om du väljer att vara självdestruktiv. Men jag har inte frihet göra vad jag vill med din kropp. Därför har Cecilia Wikström rätt om sexköpslagen. Och om detta är moralism, då är jag moralist.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Roligt att Du har läst mitt inlägg i debatten! För er andra som vill läsa hela inlägget gå till: http://oberoendesocialliberal.blogspot.com/2009/05/moralist-javisst.html

Familie Bijloo sa...

Hej Cecilia,

När två vuxna bestämmer att ha sex med varandra är det inget staten ska blanda sig i. Det gäller hetero- och homosex, sex för, i eller utanför äktenskap, sex med eller utan betalning. Det är helt enkelt inte Statens ansvarsområde. Det är för människor att bestämma själv om det. Att vrida saken som du gör nu, är inte trovärdigt. Du kan inte påstå att alla det vill sälja sex, egentligen skylle bli omyndlig förklarad, att alla är för sjuk mellan öron för att bestämma själv. Jag jobbar inom vård och jag skulle verkligen uppskatta om det fanns människor som kan lagligt sälja sex till dom det vill ha samlag men inte har möjlighet att ordna det på ett mer traditionellt sätt.

Mvh,
Henk

Hjerg sa...

Det här har egentligen inget med just det här blogginlägget att göra, men jag vill passa på att uttrycka min glädje över att få se dig tjänstgöra i söndagens högmässa i Uppsala Domkyrka.

Jag blev förvånad, men väldigt glad när jag hörde din röst vid inledningsorden. Att jag missade dig i processionen förstår jag inte...

Inledningsorden var väldigt fina, och det glädjer mig att du tar dig tid, mitt i en stressig kampanjtid som denna, att delta i mässan. Att få se dig och Tuulikki stå vid altaret var en fröjd och stor glädje!

Jag hoppas att det här inte var en engångshändelse, och ser fram emot att se dig i domkyrkan fler gånger framöver. Kanske en predikan vid tillfälle?

Anonym sa...

Hej Henk!

Ett tips är att Du läser hela blogginlägget, som jag har skrivit, som Cecilia referarar till på http://oberoendesocialliberal.blogspot.com/2009/05/moralist-javisst.html, om Du inte redan har gjort det.

Jag gör inte anspråk att täcka alla aspekter i ett så komplext fenomen som prostitution. Inlägget representerar förvisso mina åsikter, men är främst ett försök att resonera ring den svenska sexköpslagen utifrån ett liberalt perspektiv. Min slutsats är, i likhet med Wikström men till skillnad från Bard, att det går att försvara den och samtidigt vara liberal.

Jag håller med dig om att staten inte ska blanda sig i att två vuxna har sex med varandra. Men definierar man sexköp som ett övergrepp ser bilden annorlunda ut, åtminstone för mig. Vi förväntar oss att staten ska ju bestraffa andra former av sexövergrepp, eller hur? Jag tror inte heller att alla som säljer sex är "sjuka" eller har problem, eller ska omyndigförklaras. Lagen förbjuder dem heller inte att sälja sex.

Apropå det du skriver i slutet om dina erfarenheter från vården ... Jag förstår hur du tänker, men enligt min mening har ingen människa en RÄTTIGHET att FÅ sex. (rättighet att inte bli hindrad att praktisera sin sexualitet, så länge det inte skadar någon annan är en annan sak.) Livet är orättvist. Vissa kan få hur mycket sex som helst, andra inte... Tyvärr! Jag anser inte att det är ett argument för prostitution.

Henk Bijloo sa...

Hej S.K.,

Det bör vara en grund för att definiera om någonting. Du kanske anser sex som någonting syndig, jag ser det som en normalt kroppslig funktion. Sexköp är en övergrepp när det handlar om tvång eller utnyttjande. Det finns redan lagar mot det.
Tragisk är att dom du påstår att hjälpa, bara blir tvingat in i en olaglig gråson. Det hjälper absolut inte dom prostituerade, bara hallickar det utnyttjar situationen.

Anonym sa...

Hej Henk!

Vad får dig att tro att jag skulle anse att sex är syndigt? Det finns ingen som helst diskusson om sex, moral och synd i mina inlägg. De är, som sagt, försök att närma mig den svenska sexköpslagen från ett liberalt perspektiv. Jag är liberal och inte konservativ. Jag har aldrig röstat på KD.

Jag kan hålla med dig om att mina inlägg kanske borde förses med uppgifter från aktuell forskning, djupare analys och belägg för mina åsikter och påståenden etc. Men jag är ingen expert på dessa frågor, bara en vanlig kille som uttrycker mina åsikter på en blogg. Och det är en blogg, ingen vetenskaplig avhandling. Hade jag skrivit en sådan skulle jag vara mer noggrann med källhänvisningar, tro mig!

Till saken: Prostitutionsförespråkare, varav många i likhet med Alexander Bard är liberaler, har dock enligt min mening ofta en ganska naiv syn på den fria viljan. Jag anser - med visst fog, grundat på det jag har läst mig till - att sexköp innebär, kanske inte tvång i fysisk mening, men väl ett utnyttjande. En människa är i en utsatt situation - de är i behov av pengar pga fattigdom eller drogbehov; många som säljer sex har uppenbarligen blivit utsatta för sexövergrepp som barn - och väljer utifrån detta att sälja sin kropp. Vill de, innerst inne, ligga med okända människor mot betalning hela dagarna? Tveksamt... Jag tror att DE FLESTA (inte alla) som säljer sex inte skulle göra detta om de upplevde att de hade andra alternativ i livet (ekonomiska, psykologiska mm). Det är detta utnyttjande som jag definierar som ett övergrepp. Det är köpet av en annan människas könsorgan, mot dennes innersta vilja, som jag definierar som ett övergrepp. Men visst. Jag kan ha fel. Definierar vi inte sexköp som ett övergrepp, då faller naturligtvis mitt resonemang.

En annan aspekt är att den prostituerade löper stora risker att bli våldtagna, misshandlade, smittade med dödliga sjukdomar mm. Jag tror även att det förstör en människa på många andra sätt att sälja sig själv ... Men, återigen: Det är inte förbjudet att vara självdestruktiv, men det är förbjudet att förstöra andra, i det här fallet genom att utnyttja prostituerade.

Jag vill fråga dig en sak: Om du nu vet om - och detta kan du kolla upp, jag tror att jag la upp en länk till BRÅ:s hemsida i mitt ursprungliga inlägg - att de allra flesta som säljer sex är människor som är ohyggligt utsatta på olika sätt, vad är det som gör att du tycker att andra människor ska få tillåtelse att utnyttja deras utsatthet?

Det där med att hallickar skulle utnyttja människor MER om sexköp skulle vara tillåtet tror jag inte på. Var har DU belägget för ett sådant påstående?

Anonym sa...

Rättelse:

Sista stycket:

"Det där med att hallickar skulle utnyttja människor MER om sexköp skulle vara tillåtet, tror jag inte på. Var har DU belägget för ett sådant påstående?"

...blev fel. Rätt ska vara:

"Det där med att hallickar skulle utnyttja människor MER när sexköp är förbjudet tror jag inte på. Var har DU belägget för ett sådant påstående?"

Henk Bijloo sa...

Hej S.K.,

Vad bra att du vet vad andra människors, innerst inne, vill eller inte vill. Det är så mycket enklare att bestämma över andra människors friheter om man vet det.
"Jag vill äta fläskfilé". Men vi inom tankepolisen, vet att du innerst inne vill ha rätt vikt, därför lagstiftar vi att det blir morötter till middag för dig.
När vi ska definiera fri vilja på grund av vad vi antar är människors innerst inne, icke uttalade vilja, blir det en väldigt konstig sorts liberalismen inom Folkpartiet.

Mvh,
Henk

Anonym sa...

Hej Henk!

Folkpartiet? Det är Wikström som är med i Folkpartiet. Jag är oberoende. Läs min blogg!

Lite lästips till dig från personer som kan detta ämne mer än jag:

"Enligt Europol är över 80 procent av de prostituerade i London av utländsk härkomst. Så ser det ut i många av Europas städer. Få infödda italienskor, tyskor, holländskor och engelskor vill arbeta som prostituerade. Den europeiska sexindustrin lider helt enkelt av rekryteringsproblem. En konsekvens är att de flesta prostituerade kommer från fattiga länder utanför unionen, många av dem vistas i EU illegalt. Ett inte obetydligt antal har förts hit mot sin vilja av människohandlare. Vi tycker att vi ska erbjuda dem andra arbetsmöjligheter i Europa som är legala.

Internationella studier pekar entydigt på att de som prostituerar sig ofta har blivit utsatta för traumatiska kränkningar. I en omfattande undersökning som genomförts i nio länder, "Prostitution and trafficking in nine countries: an update on violence and post traumatic stress disorder", intervjuade 854 personer som befann sig i eller nyligen varit i prostitution 63 procent hade varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen. Under tiden i prostitutionen hade 71 procent blivit misshandlade och 63 procent våldtagna. 68 procent uppfyllde kriterierna för posttraumatisk stressyndrom och deras symtom var lika allvarliga som för krigsveteraner, våldtäktsoffer och torterade flyktingar. 89 procent uppgav att de ville lämna prostitutionen om det var möjligt."

Detta är hämtat från Jenny Sonessons och Mae Liz Orrego Rodriguezs inlägg på Newsmill. http://newsmill.se/artikel/2009/05/08/tragiskt-att-ungdomsforbunden-stodjer-slaveri-och-kvinnofortryck.

Läs på och fråga dig själv på vems sida du står. De fåtalet som väljer eller de flertalet som lider av prostitution.

Tänk även över följande meningar i stycket ovan:

* 63 procent hade varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen.

* 89 procent uppgav att de ville lämna prostitutionen om det var möjligt.

Över hälften av alla prostituerade har alltså varit utsatta för övergrepp som barn. Dessutom - ett statistiskt belägg för mina argument - 89 % vill lämna prostitutionen!! 89 %, NÄSTAN ALLA vill innerst inne sluta sälja sex. Detta är inget som jag eller några Folkpartister har hittat på! Så vems sida ska lagstiftningen stå på? Vad tycker du?

(Du är från Holland, eller hur? Tydligen har attityden förändrats även där.)

Med önskan om en god helg!

S.K

Henk Bijloo sa...

Hej S.K.

Ja det stämmer att jag är från Holland och nej det stämmer inte att attituden i Holland mot lagligt prostitution har förändrad. Även dom mer konservativa partier inser att det är ingen lösning att driva ännu mer kvinor i en olagligt gråson genom att förbjuda prostitution eller sexköp.

Jag är, precis som du emot alla former av förtryck och ofrihet och det är precis det vi skulle vilja motverka. Varför skulle vi lägga krut på situationer var två vuxna människor frivilligt bestämmer att byta sex mot pengar. Jag fattar absolut inte vad problemet är.
Du talar om kvinnohandel, tvång och missbruk och jag tror att vi är 100 % överens att det är vidrigt att det finns dom typ av kvinno förtryck. Det är vad vi skulle jobba emot, det är vad vi måst motverka med alla möjligheter vi har.
Finns det legalt prostitution, med mer tryghet för kvinnor det jobbar i det, och mycket bättre arbetsvilkor, är det bara lättare att bekämpa misförhållanden. Det blir även enklare att erbjuda uttbildning och bjuda på andra möjligheter till dom det jobbar där. Sedan har en hallick ingen ursäkt längre om han misbrukar en utländsk tjej eller en heroin hora. Sedan kan polisen prioritera det verkliga problemet.