torsdag 21 maj 2009

En bättre värld till våra barn

Miljöfrågan är en av vår tids största utmaningar och vi måsta tackla den tillsammans i hela EU. Inget land kan på egen hand lösa klimatutmaningen eller miljöproblemen. Ensam är inte stark, ensam är bara ensam. Det är intensivt samarbete som är lösningen. Jord, luft, vatten och vind känner ju inga nationsgränser och vi är helt enkelt skyldiga att lämna efter oss en miljö som är bättre än den vi tog emot.

Jag hyser stora förhoppningar till mötet i Köpenhamn i vinter, för med Obama som president kommer även USA att skriva under ett protokoll, något som man ju inte förr kunnat räkna med. Och får vi ett bindande avtal så kommer EU att höja ambitionsnivån och sänka utsläppen av CO2 med 30 %, och därmed bli en internationell nyckelspelare.

Jag brukar tala om att Europa ska bli grönare och Östersjön blåare. Vi måste lösa problemen med utsläppen som leder till algblomning och övergödning - och det är bråttom. Vi är förvaltare av vår miljö. Vi har inte råd att inte investera i eko-smarta lösningar nu, för kommande generationer förväntar sig med all rätt att vi inte lämnar en springnota till dem, utan tar vårt ansvar nu.

Inga kommentarer: