lördag 2 maj 2009

EU:s största misslyckande

Utan tvekan är människohandeln EU:s största tillkortakommande. Jag har satt mig in i kolonialismens slavhandel, som pågick alltsedan portugiserna lärde sig att använda sig av slavar i takt med att de reste i Afrika, där slavar handlades med, egentligen sedan faraonisk tid. Portugiserna köpte slavar av afrikanska slavhandlare. Slavarna sattes i arbete i deras nya kolonier, framförallt i sockerplantager. Handelsmönstret mellan Europa, Afrika och Amerika kallas triangelhandeln. Det avskaffandes vid 1800-talets mitt, men fram till dess kunde alltså människor köpas och säljas över hela världen.

Efter slaveriets formella upphörande fortsätter ännu idag alltså slavliknande förhållanden som barnarbete och trafficking att vara ett gigantiskt internationellt problem. Jag menar att det är en skamfläck för EU att inte ha klarat av att bekämpa detta, som man klarade av att förbjuda i USA 1808 och att kapa definitivt 1865.

Vi svenskar har när det gäller slavhandeln en grumlig historia. Gustav III gav Västindiska kompaniet rättighet att köpa slavar i Västafrika och använda den då svenska kolonin, min paradisö Saint-Barthélemy där en av mina bästa vänner bor, som tullfri hamn. Tusentals slavar förvarades periodvis i särskilda slavbodar på Saint-Barthélemy i väntan på export. Sveriges andel av handeln var dock liten. Andelen slavtransporter som utfördes av Sverige är så liten att den inte redovisas separat i forskningsprojektets egna sammanställningar över den transatlantiska slavhandeln.

Nu är det hög tid att bilda opinion för att en gång för alla sätta punkt för det, och ändå tog jag med fasa del av Rapports nyhet sista april:

Med hot, våld och andra påtryckningar tvingades en 17-åriga flicka till sex med uppemot 500 män. Ett par från Stockholm riskerar nu minst två års fängelse för koppleri, skriver Metro.
Flickan, som ursprungligen kommer från Estland, tvingades prostituera sig från det att hon var 17 och fem år framåt. Det åtalade Stockholmsparet misstänks ha haft hand om minst en handfull prostituerade, men nekar till anklagelserna om grovt koppleri.

Detta är om något vår tids slaveri och en skamfläck för oss alla. Sånt här kan fortfarande hända, därför att kvinnor ses som objekt som man kan handla med och tjäna pengar på. Det borde förpassas till historiens mörka skrymslen.

Inga kommentarer: