tisdag 8 september 2009

Barroso

... är nu ute efter att hitta stöd. Hans manifest landadde på mitt bord idag. Fokus ligger på sociala frågor och det är genom att lyfta dessa som han hoppas få en andra period som kommissionens ordförande. Han går nu runt till alla partigrupper för att ragga stöd, i morgon kommer han till min ALDEgrupp. Jag ser tydligt hur dokumentet reflekterar hans uppriktiga oro över stigande arbetslöshet, nästan 22 miljoner människor i arbetsför ålder var i juli arbetslösa, finanskrisen, konsumenträttigheter, konkurrensfrågor, CO2 och investeringar i grön teknologi.
Den 10 september bestämmer sig gruppledarna för om vi ska rösta för honom eller inte den 16 sept i Strasbourg.

Socialisterna har ju krävt en akt för anställningstrygghet och för att säkra jobben, en lista på kvinnors rättigheter och en striktare ekonomisk återhämtningsplan. Vi i ALDE har krävt:

*Europeiosk finansiell återhämtningsplan
*Europeisk finansinspektion
*En kommissionär för Mänskliga rättigheter, fundamentala friheter och antidiskriminering

Annars är det snabba puckar och tuffa tag i utskottsarbetet.
Argast är jag idag på Berlusconi, som vll lägga munkavle på kommissionen(!)
när det gäller att tala om de afrikanska flyktingar som sökt skydd i både Italien och på Malta, menn sänts tillbaka ohörda.

Europa har ju som bekant en mörk och smärtsam historia när det gäller att tysta ner det hemska som sker. Något borde vi lärt av historien.

2 kommentarer:

Camilla sa...

Härligt att se att bloggen är igång igen!

Björn Börjeson sa...

Kul att se vad som händer i Bryssel!
Kolla gärna in Folkpartiet Norrköpings blogg!
Akta dig för Berlusconi!