fredag 19 juni 2009

Avslut ger förutsättningar för ny början

I onsdags avslutade jag mina sju år som riksdagsledamot. Det kändes bra, fast också lite vemodigt. TV4 Uppland följde med mig denna händelserika dag, då folkpartiets nya forsknings-och högskoleminister Tobias Krantz utsågs och fem riksdagsledamöter avtackades av talmannen. Nedan en del av hans avslutningstal.

Folkpartiets Cecilia Wikström kom in vid valet 2002. Hon har hela sin ledamotstid varit verksam i kulturutskottet, denna valperiod som vice ordförande. För Cecilia står bildningsfrågorna i fokus och hon har värnat om allas tillgång till vårt kulturella och litterära arv. Genom förslaget om en litterär kanon väckte hon en intensiv debatt om litteraturens ställning som gjorde henne känd i en bredare krets.

Mänskliga rättigheter och yttrandefrihet är viktiga frågor för Cecilia, där hon bland annat drivit frågor om skydd för förföljda minoriteter och hotade författare.

Hon har varit ordförande för riksdagens SRHR-grupp - sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter – som driver frågor om HIV/aids-prevention och preventivmedel.

Cecilia är en färgstark ledamot som på många sätt bidragit till en god stämning i riksdagsarbetet. Som präst har hon också varit något av folkpartigruppens själasörjare – hon har vigt ledamöter, döpt deras barn och begravt anhöriga.

Nu får hon ta dessa färdigheter med sig i sin nya roll som Europaparlamentariker.
På riksdagens vägnar vill jag tacka Lars Leijonborg, Alf Svensson, Pär Nuder, Jeppe Johnsson, Marita Ulvskog och Cecilia Wikström för deras mångåriga insatser i riksdagen.
--------------------------
Jag kan bara tillägga att den dräkt jag bar, och fick många komplimanger för, var den italienska Marelladräkt jag köpte när jag skulle installeras som ledamot 2002! Kul att så många fortfarande tycker att den är snygg. Och extra stiligt blev det med den "evighetsblomma" som jag fick i present av Camilla när kampanjen var över och segern ett faktum. Mode är kul. Önskar att jag någon gång får tillfälle att tala med Barbro Hedberg på DN om det.

Kvalitet lönar sig i längden försöker jag säga till mig själv, särskilt nu när jag köpt en väldigt elegant klänning och kavaj av märket Armani som jag ska bära vid inträdet i EP i Strasbourg den 14 juli.
God hjälp att välja vackert får jag av mina goda vänner på Jaber.

3 kommentarer:

Norpan sa...

Armani, ja. Helt rätt! Ser framemot att se bilderna från inskolningen i parlamentet :)

Glad midsommar!
Gucciflatan

Cecilia sa...

Du är ju väldigt rolig lilla Gucciflata där!

AnnaBonde sa...

Ska du inte visa en bild på Marelladräkten? Man blir ju nyfiken!
Kpt 2002 skrev du - då e den nästan sprillans ny i min värld!!