torsdag 11 december 2008

Dödshjälp eller livshjälp?

Jag känner mig sorgsen, upprörd och djupt oroad över att enskilda riksdagsledamöter nu lämnat det samförstånd vi haft i svensk politik när det gäller rätten till läkarassisterad dödshjälp. Hitintills har vi stått upp för människors rätt till bästa tänkbara livskvalitet också under livets allra svåraste och mest utsatta dagar. Nu kan vi snart befinna oss på ett sluttande plan.
Jag menar att demokratins främsta uppgift måste vara att värna livet - från det att en människa föds tills dess hon dör. Människans värde får aldrig någonsin devalveras. Det får inte ske på grund av ålderdom, sjukdom, funktionshinder eller något annat.

Om debatten om dödshjälp nu tar fart har vi all anledning att känna oro över att ensamma, sjuka och bortglömda människor kan komma att känna att de inte har rätt att leva och att de inte ska bli till bördor för andra. Det är sådana tankar och upplevelser som kan leda till att människor kan känna att man önskar avkorta sitt liv för att inte ligga andra människor till last.

Jag blir djupt oroad redan av det faktum att några ledamöter, ett par av dem i mitt eget parti, nu talar om detta på det sätt som sker. Att tillåta läkarassisterat självmord är att gå från den etik som väglett läkarvetenskapen sedan Hippocratus dagar: att bota och, när det inte låter sig göra, alltid lindra människan i nöd.

Som kristen är det för mig självklart att slå vakt om de svagaste i samhället. Dit hör sjuka, ensamma, utstötta och bortglömda, precis som gamla, våldsoffer eller de som helt enkelt bara flytt hit för att rädda sig och sina anhöriga undan krig och förföljelse. Jag uppmanar oss alla att reagera med skärpa när människans värde tillåts att ifrågasättas.

Läs fler inlägg om dödshjälp i SvD och Dagen.

5 kommentarer:

Fredrik B sa...

Ordet Eutanasi härstamar från samma tid som Hippocratus. Eutanasi betyder god död. Hippocrates var i minoritet under sin tid det var allmänt accepterat att man avsutade sitt liv när det inte längre var värdigt att leva.


Och tror du verkigen att någon förespråkar ett sytem där man avlivar människor för att de anser att de är till belastning för samhället?

Det är inte Nazi tyskland vi lever i, utan ett modernt land där vi kommit så längt att vi ibland förlännger lidandet istället för livet.


Sedan att du blandar in kristendom i debatten gör mig mycket orolig. vi skall ha en sekulär stat där religösa dogmer skall hållas på långt avstånd.

Winston Smith sa...

Mycket bra kommentar av Fredrik! Att tvinga en person som har fasansfulla plågor pga sjukdom att fortsätta leva är inget annat än barbari. Och barbari är som bekant ett vanligt förekommande symptom på de vanföreställningar som kallas religion och annan vidskepelse.

Cecilia Wigström sa...

Bra inlägg Cecilia! Det är synd att folk tror att människor måste dö i plågor i dagens Sverige. Sån såg inte verkligheten ut när min man gick bort i hjärntumör för drygt 2 år sedan.

Palliativ vård ger smärtlindring, dämpar ångest och ser till hela människan i den svåra situation som det är när döden närmar sig.
Den finns det vissa kommuner där denna vård är eftersatt och det måste vi rätta till!

Läs mer på www.ceciliawigstrom.se

Cecilia Wikström sa...

Jag tror att vi är fler som anser att livet i alla dess faser, även vid sjukdom och i döendet, är ett stort mysterium och en gåva. Vi förstår oss inte på det helt - och det är som det ska. I det mest obegripliga och svåra kan det finnas både ljus och hopp. Jag tror att det är vår uppgift att finnas till för varandra, alltid- men särskilt när livet är skört och människan sårbar.

Fredrik B sa...

Jag vill att de som sitter riksdagen och bestämmer över våra liv skall ha rationella argument inte sådana flumargument som du framför.

Fast ditt inlägg här gav mig ett till stycke till min debattartikel om logiska felslut och dödshjälp, det tackar jag för.