måndag 15 december 2008

De kristna i Turkiet

Det gamla klostret Mar Gabriel i sydöstra Turkiet är mycket viktigt för alla assyrier, syrianer och kaldeer i världen. Klostret var centrum för de äldsta kristna församlingarna i hela Mindre Asien och är fortfarande en central plats för kristna i Mellanöstern.

Nu har det hänt en förfärlig sak. Biskopen i Mar Gabriel har kallats till förhör hos polisen och anklagas för att man byggt kyrkan på en gammal muslimsk böneplats. Detta är obeskrivligt kränkande och helt orimligt. Dagens stackars biskop kan ju inte ställas till svars för något som skett för mer än 1500 år sedan!För så gammalt är klostret.
Klostret har samtidigt skändats av de turkiska myndigheterna och man har konfiskerat all dess egendom.
Turkiet har problem med att respektera landets etniska och religiösa minoriteter. Nu visar man sitt förakt genom att inte ens acceptera, än mindre respektera, de kristna grupperna. Det är för mig obegripligt att man tror att det är OK att skända dessa spillror av ett folk och samtidigt tro att man ska kunna inleda förhandlingar om medlemskap i EU. Nu är det viktigare än någonsin att EU tydligt visar att respekt för minoriteter är viktig del av den demokrati som krävs för att få tillhöra den europeiska unionen.
<

Inga kommentarer: