onsdag 24 mars 2010

Rättsliga utskottet JURI

Ett mastodontsammanträde med mitt huvudutskott under två arbetsdagar känns både spännande, lärorikt och trevligt. Men trött blir man! Vi startade måndag eftermiddag, höll på till 19 och fortsatte 9-18.30 igår.
Det var första gången jag fick tillfälle att ställa en fråga till kommissionär Barnier, som ju har hand om frågor som rör den inre marknaden. Den fråga jag lyfte handlade om de störningar på den digitala marknaden som föreligger på grund av att varje medlemsstat har egna lagar och varje land har dussintals organisationer att förhandla med. Summan av kardemumman är att när väl alla advokater och alla transaktionskostnader är betalda, så finns det inga pengar kvar för artisten eller så blir priserna så höga att kunderna inte är villiga att betala.
Utan att dessa kostnader kapas och utan en fungerande digital inre marknad kommer vi aldrig att kunna bekämpa illegal fildelning.

Barnier tog detta till sig och svarade precis som jag trott: att frågan finns på agendan och att han kommer att adressera problemet, i samarbete med oss.
För övrigt kan jag bara säga att det är kul att den ende piraten, Christian Engström, är en jättetrevlig kollega som det är lätt att diskutera många frågor med.

En riktigt otäck fråga som jag har engagerat mig i handlar om att en kollega från Litauen uppenbarligen blivit rejält illa åtgången av en STATLIG ETIKKOMMISSION som verkar vid sidan av rättsvårdande myndigheter! Min kollega är partiledare och har varit presidentkandidat. Uppenbarligen gillas han inte av dem som bestämmer. Utskottet agerar samstämmigt och starkt. Det känns mycket bra.
There is something rotten in the state of Lithuania!

Ärendena i urval: Implementation of Council Regulation on jurisdiction and the recognition and enforcement in civil matters (Brussels 1)

Deontological questions related to companies management

Intellectual property rights in the internal market (Gallorapporten som jag jobbat mycket med och där jag hoppas vara med och förhandla tilläggsförslagen inom kort)

Independent impact assessments osv.

Dessutom en intressant hearing om digitaliseringen av böcker och copyright. Behöver man tillägga att det är skönt när dagen är över? Men kul är det - och lärorikt!

4 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Kul - och bra - att du kommer bra överens med Christian Engström!

I Sverige har vi, som du säkert vet, bekymmer med Bea Ask som säger vad hon tänker. Vilket ju är helt felaktiga tankar. Att hänga ut misstänkta, som om de vore dömda etc.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/

cecilia wikstrom sa...

Helt rätt, man tar sig för pannan lindrigt sagt. Grunden för rättsstaten är att ingen är skyldig förrän man är prövad och dömd. Basta!

Lars-Erick Forsgren sa...

... och det värsta är att Johan Pehrson är av samma slag. Han är ju hennes främsta inspiratör.
Ni måste förvisa honom till något ställe där han inte gör mera skada.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/brott-straff-och-inspiration-till.html

Anonym sa...

Det här måste ju beaktas när det gäller Gallorapporten - http://www.laquadrature.net/files/LaQuadratureduNet-20100419_Gallo_report_policy_brief.pdf

för att principen om mere conduit ska kunna bevaras - särskilt som den är stadgad i EU-lag genom e-handelsdirektivet (regulation 17)

Brott beivras genom polis och rättslig prövning, inte genom 'third party liability'.

Anammar ni vad LaQuadrature säger eller hur går det egentligen - vad är beslutat?