torsdag 25 mars 2010

Förlorare blir vinnare

Förlorare igår, vinnare idag!

Gårdagen var för mig en svår dag, så jobbig att jag inte ens ville blogga om det. Kort sagt handlar det om två stridande parter: kommissionens legal service och parlamentets legal service. Den förra vill ha sk "kommittologiförfarande" medan EP-juristerna nu i och med Lisabonfördraget absolut vill se Co-decision. Pragmatiskt tänkande som bortspolat alltså. Jag har ägnat de två senaste dygnen åt att sätta mig in i det hela och funnit att förfaringssättet måste vara underordnat problemlösningen.

Och problemet känner vi alla. Flyktingar färdas över djupa och mörka vatten i farliga farkoster över Medelhavet på sin väg mot vad de hoppas ska bli ett nytt, bättre liv i Europa. Många undsätts inte och medlemsstaterna, framför allt Italien och Malta, gör allt de kan för att lasta över problemet på varandra. Under tiden dör människor.

Förra året dog mer än 2000 personer som i förtvivlan och hopp sökt sig till EU. Detta får inte fortsätta. Igår höll jag ett långt, passionerat inlägg i min grupp för att försöka övertyga om att procedurfrågan måste ställas åt sidan. Jag förordade oss att rösta på det förslaget och mot flerpartimotionen, som inte ens rapportören ställde sig bakom. Men jag förlorade och kände mig mycket misslyckad. Men gårdagens förlust blev en seger idag i kammaren!

Rätt sida vann och nu kan Frontex insatserna för flyktingar i Medelhavet struktureras och intensifieras på ett helt annat sätt. Som bekant tilltar flyktingströmmen när våren kommer och temperaturen stiger. Humaniteten vann alldeles nyss i kammaren!

1 kommentar:

Gunnar Larsson sa...

Grattis Cecilia! Och tack för ditt arbete. Gunnar