torsdag 4 mars 2010

Abort- en stridsfråga som måste lösas

Det som ingen säger, men som är sant, är att rätten till abort handlar om att stoppa mödradödligheten i världen. Nu måste frågan upp på den politiska agendan!

Varje år dör 68 000 kvinnor i världen för att de gjort en farlig och osäker abort. I Sverige har kvinnor tillgång till säkra aborter. Kvinnorna som gör abort riskerar inte sitt liv, de har framtiden kvar och deras barn har sina mammor kvar i livet även efter en abort. Så är det inte runt om i många av de länder som jag besökt och efter det känt att jag måste vara en av dem som driver kampen om kvinnans rätt att bestämma sitt liv- och därmed står jag upp för rätten till abort.

Mer än 95 procent av alla osäkra aborter i världen görs i utvecklingsländer. Det är ungefär hälften av alla aborter som görs. 14 procent görs av kvinnor mellan 15 och 19år. I södra Afrika är den siffran 25 procent.

Det finns en miljard ungdomar i världen. Andelen gravida tonåringar är mindre i länder där ungdomar har tillgång till sexualundervisning, information och kliniker.

Därför är jag glad att den gamla unkna Bush- gagrule är ersatt mot en sund Obamalinje i USA. En hel del finns att göra här i Europaparlamentet dock!

Ännu en gång blir det tydligt att vi i EU måste hålla vår egen bakgård ren. Länder som Malta, Irland och Polen har en hel del att göra för att säkra kvinnors liv och hälsa!

Inga kommentarer: