onsdag 31 mars 2010

Cypern - där himlen plundrats och hoppet gått förlorat

Under helgen gjorde jag tillsammans med tre kollegor från Europaparlamentet en resa till Cypern. Den hellenska världen är fascinerande och jag har fått många inblickar i den, dels genom studier och resor, dels genom att ta del av litteratur, kultur och språk.

Antigones smärtsamma öde känner vi från det grekiska dramat av Sofokles. Jag minns hennes kamp för att få begrava sin döda bror. Den kampen kostade henne livet.

Den Antigone jag möter under den här resan är en av Cyperns ledande politiker. Hon kommer från byn Morfu på norra Cypern. Jag talar med henne om hennes liv och varför det blev som det blev. Hon berättar att sedan den där dagen, 16 augusti 1974, när bomberna började falla och familjen tvingades fly, har hon aldrig återvänt till sin by.

Dagens Antigone ser det som sin livsuppgift är att verka för försoning. En del i detta är att spåra och identifiera resterna av de 1680 personer som försvann under kriget 1974. Nu har man funnit flera massgravar och med hjälp av modern DNA-teknik har man lyckats identifiera många. Antigone var inte bara en grekisk tragedi under antiken. Tragedin är högst verklig också i dagens EU, men det talas inte om det.

Efter att under många århundraden har varit under ottomanskt, venetianskt och brittiskt herravälde har Cypern nu sjävständighet. Södra delen av landet är fritt, framgångsrikt och starkt. Norra Cypern är ockuperat av Turkiet och motsättningarna är starka. Såren hos människorna finns alltid där. Längtan till hembyn, den egna gården, odlingsmarken några få kilometer bort, präglar människornas liv.

Den starkaste minnesbilden från vistelsen på Cypern bär jag med mig och bilden vill inte försvinna. En av de äldre männen, en tidigare MEP, som följde oss på resan till norra delen av landet sa, med tårarna strömmande nerför kinderna: "titta Cecilia! Vi åker nu förbi min hemgård och min strand!" Han berättar att vi just passerat den tomt där han och hans fru planerade att bygga sitt hem, men att han inte återvänt till platsen sedan den turkiska invasionen. Senare under dagen får jag tillfälle att fråga honom varför man inte åkt tillbaka nu när flera checkpoints har öppnat för att man ska kunna röra sig mellan norra och södra Cypern. Svaret tar tag i mig. "Som medlem i EU har man rätt till fri rörlighet i alla medlemsstater. Varför ska jag stå i en turkisk kö och visa pass för att gå till min egen by och mitt eget hus? Jag har inte klarat av det, det gör för ont!"

Jag är mycket tacksam över att jag fått möta ännu en bild av EU, en kontrasternas bild av Cypern. Dels den starka södra delen av landet, där en sargad och uppgiven skara människor under snart fyra decennier varit flyktingar, människor i flyktingläger och med flyktingstatus - i det egna landet. Dessa flyktingläger kände jag bara till namnet förut. Nu bor dessa människor i mitt hjärta, kanske för alltid.

torsdag 25 mars 2010

Förlorare blir vinnare

Förlorare igår, vinnare idag!

Gårdagen var för mig en svår dag, så jobbig att jag inte ens ville blogga om det. Kort sagt handlar det om två stridande parter: kommissionens legal service och parlamentets legal service. Den förra vill ha sk "kommittologiförfarande" medan EP-juristerna nu i och med Lisabonfördraget absolut vill se Co-decision. Pragmatiskt tänkande som bortspolat alltså. Jag har ägnat de två senaste dygnen åt att sätta mig in i det hela och funnit att förfaringssättet måste vara underordnat problemlösningen.

Och problemet känner vi alla. Flyktingar färdas över djupa och mörka vatten i farliga farkoster över Medelhavet på sin väg mot vad de hoppas ska bli ett nytt, bättre liv i Europa. Många undsätts inte och medlemsstaterna, framför allt Italien och Malta, gör allt de kan för att lasta över problemet på varandra. Under tiden dör människor.

Förra året dog mer än 2000 personer som i förtvivlan och hopp sökt sig till EU. Detta får inte fortsätta. Igår höll jag ett långt, passionerat inlägg i min grupp för att försöka övertyga om att procedurfrågan måste ställas åt sidan. Jag förordade oss att rösta på det förslaget och mot flerpartimotionen, som inte ens rapportören ställde sig bakom. Men jag förlorade och kände mig mycket misslyckad. Men gårdagens förlust blev en seger idag i kammaren!

Rätt sida vann och nu kan Frontex insatserna för flyktingar i Medelhavet struktureras och intensifieras på ett helt annat sätt. Som bekant tilltar flyktingströmmen när våren kommer och temperaturen stiger. Humaniteten vann alldeles nyss i kammaren!

onsdag 24 mars 2010

Rättsliga utskottet JURI

Ett mastodontsammanträde med mitt huvudutskott under två arbetsdagar känns både spännande, lärorikt och trevligt. Men trött blir man! Vi startade måndag eftermiddag, höll på till 19 och fortsatte 9-18.30 igår.
Det var första gången jag fick tillfälle att ställa en fråga till kommissionär Barnier, som ju har hand om frågor som rör den inre marknaden. Den fråga jag lyfte handlade om de störningar på den digitala marknaden som föreligger på grund av att varje medlemsstat har egna lagar och varje land har dussintals organisationer att förhandla med. Summan av kardemumman är att när väl alla advokater och alla transaktionskostnader är betalda, så finns det inga pengar kvar för artisten eller så blir priserna så höga att kunderna inte är villiga att betala.
Utan att dessa kostnader kapas och utan en fungerande digital inre marknad kommer vi aldrig att kunna bekämpa illegal fildelning.

Barnier tog detta till sig och svarade precis som jag trott: att frågan finns på agendan och att han kommer att adressera problemet, i samarbete med oss.
För övrigt kan jag bara säga att det är kul att den ende piraten, Christian Engström, är en jättetrevlig kollega som det är lätt att diskutera många frågor med.

En riktigt otäck fråga som jag har engagerat mig i handlar om att en kollega från Litauen uppenbarligen blivit rejält illa åtgången av en STATLIG ETIKKOMMISSION som verkar vid sidan av rättsvårdande myndigheter! Min kollega är partiledare och har varit presidentkandidat. Uppenbarligen gillas han inte av dem som bestämmer. Utskottet agerar samstämmigt och starkt. Det känns mycket bra.
There is something rotten in the state of Lithuania!

Ärendena i urval: Implementation of Council Regulation on jurisdiction and the recognition and enforcement in civil matters (Brussels 1)

Deontological questions related to companies management

Intellectual property rights in the internal market (Gallorapporten som jag jobbat mycket med och där jag hoppas vara med och förhandla tilläggsförslagen inom kort)

Independent impact assessments osv.

Dessutom en intressant hearing om digitaliseringen av böcker och copyright. Behöver man tillägga att det är skönt när dagen är över? Men kul är det - och lärorikt!

onsdag 17 mars 2010

Dödssynderna- igen

Tydligen var det flera som tittade på Sisselas program om dödssynderna, där jag medverkade förra veckan. Vi spelade in det en svinkall mörk eftermiddag i Stockholm, när jag precis kommit hem till Sverige. Kylan bet i kinderna och den jätteroliga och gulliga journalisten kunde inte hålla sig utan sa att hon var avundsjuk på min varma, mjuka minkpäls.
Vad kunde vara mer passande då än att tala om dödssynden avund?
Jag tror verkligen att avundsjuka är en dödlig sjukdom. Den är nog som pest och kolera sammantaget, för den sprider sitt gift mellan människor osynligt, som en smitta. Överallt där man ser framgång hos människor finns avunden där och kastar sin mörka skugga. Avund är alltså framgångens baksida. Den är svår att prognosticera och att finna, ännu svårare att finna botemedel för.
Men jag har ett förslag. Vänd på den svenska jantelagen, den vi känner från Sandemoses bok En flykting söker sin väg.
Som du vet lyder den: Du ska inte tro att du är något!
Jag vill vända på den och säger gärna: Du ska inte tro att du är NÅGOT, men du ska veta att du är NÅGON!
Människan är inte ett objekt, utan en agerande människa som måste inse sitt värde i att vara just en människa som agerar, skapar framtid för sig själv, sina närmaste och för samhället. Sträck på dig, det gäller också dig!
Du finns till, du är värdefull och viktig. Och låt oss tillsammans bekämpa avundsjukan, den hemskaste av dödssynder!

torsdag 11 mars 2010

Det gäller att glittra

I senaste numret av magasinet Dialog kan ni läsa en artikel om mig.

onsdag 10 mars 2010

Du är vad du läser!

En bokälskare går aldrig ensam till sängs. Det är sant och jag är trött.
Vem går du till sängs med ikväll?

Mitt tal i kammaren

Igår höll jag tal i kammaren i Strasbourg. Mitt tal handlade om tredjelandsmedborgares fria rörlighet i hela Schengenområdet. Du kan se talet här.

Att bära frihetens flagga högt

Det innebär bland annat att stå upp för yttrandefriheten, alltså för människans rätt att tala, tänka, tro och tvivla. Att försvara människors rätt att skriva och att publicera sig fritt. För mig betyder det också att försvara den konstnärliga friheten. Med det avskyvärda hotet mot Lars Vilks påminns vi på nytt om att yttrandefriheten inte kan tas för given, inte ens i vår svenska demokrati. Läs min artikel i Expressen idag. Hoppas bara att hoten uteblir!

tisdag 9 mars 2010

Stoppa flyttcirkusen i EU!

Idag har Jeannine Hennis-Plasschaert, jag och några till skrivit ett brev till president Sarkozy för att en gång till betona det orimlilga att i vår tid upprätthålla två hus i två länder som forum för EP. skälen vet alla: miljön, pengarna, byråkratin för att nämna några.

Nu är ett momentum- den finasiella krisen är en situation vi måste förhålla oss till och det är nästan omöjligt att rättfärdiga denna enorma kapitalförstöring som EP ägnar sig åt. Skattebetalarna i våra medlemsländer har rätt att förvänta sig mer av oss: nämligen att vi tar ansvar och visar prov på ledarskap.

En sak kan jag lova: det kommer mer!

Session i Strasbourg

Solen skiner. Jag jobbar på dagarna i ända, men det går lättare när ljuset möter en när man går till jobbet 7.15. Molnen på den politiska himlen kommer att blåsa bort under dagen. Jag har bestämt att jag idag är stark, glad, kompetent och charmant!


Dagen idag fylls av allehanda saker. Just nu förbereder jag mitt tal i kammaren om en halvtimme. Det handlar om tredjelandmedborgares fria rörlighet i hela Schengenområdet- ännu ett led i processsen att riva hinder och utplåna gränser för människor. Detta är det Europa jag är stolt över att tillhöra och verka i!

måndag 8 mars 2010

Seven med Liberala kvinnor

Här är några bilder från gårdagens läsning av Seven med Liberala kvinnor i samarbete med Riksteatern. Birgitta Ohlsson, Karin Pilsäter, Agneta Berliner, Fatima Svanå och Ulrica Solver- Gustavsson, Hedda Krausz Sjögren och jag själv medverkade. Fotona är tagna av Kia Larsson Lantz.




torsdag 4 mars 2010

Abort- en stridsfråga som måste lösas

Det som ingen säger, men som är sant, är att rätten till abort handlar om att stoppa mödradödligheten i världen. Nu måste frågan upp på den politiska agendan!

Varje år dör 68 000 kvinnor i världen för att de gjort en farlig och osäker abort. I Sverige har kvinnor tillgång till säkra aborter. Kvinnorna som gör abort riskerar inte sitt liv, de har framtiden kvar och deras barn har sina mammor kvar i livet även efter en abort. Så är det inte runt om i många av de länder som jag besökt och efter det känt att jag måste vara en av dem som driver kampen om kvinnans rätt att bestämma sitt liv- och därmed står jag upp för rätten till abort.

Mer än 95 procent av alla osäkra aborter i världen görs i utvecklingsländer. Det är ungefär hälften av alla aborter som görs. 14 procent görs av kvinnor mellan 15 och 19år. I södra Afrika är den siffran 25 procent.

Det finns en miljard ungdomar i världen. Andelen gravida tonåringar är mindre i länder där ungdomar har tillgång till sexualundervisning, information och kliniker.

Därför är jag glad att den gamla unkna Bush- gagrule är ersatt mot en sund Obamalinje i USA. En hel del finns att göra här i Europaparlamentet dock!

Ännu en gång blir det tydligt att vi i EU måste hålla vår egen bakgård ren. Länder som Malta, Irland och Polen har en hel del att göra för att säkra kvinnors liv och hälsa!

onsdag 3 mars 2010

RUT- en jämställdhetsfråga....

.... även om de rödgröna inte fattat det!
Det är ingenting annat än hyckleri att en man som lägger in ett golv ska få ROT-avdrag, men den som skurar golvet inte ska få det. Allt den muskelstarka mannnen som byter fönster ska få det, men den kvinna som tvättar golvet inte räknas och så vidare.
Jag frågar mig varför inte renhållning, underhållning och tvätt räknas på samma sätt som bygg, golvläggning eller plattsättning. Detta är en attityd som sossar och vänsterpartister alltid intagit, men nog är det obegripligt att miljöpartister, som ju nu gör allt för att verka liberala, väljer samma linje. Rödgröningarna vill alltså avskaffa RUT. Vi vill bygga ut reformen, för den är så bra. Den har lett till att ca 6000 personer, de flesta av dem kvinnor, har fått ett jobb att gå till. Desutom den uppskattning som de får av nöjda kunder. Är inte det en reform värd att stå upp för?

För övrigt är jag väldigt nöjd med att den nya skollagen kommer att stipulera att alla skolbarn har rätt till att få tillgång till ett skolbibliotek och frågan förs därför från bibliotekslagen till skollagen. Jag har ju under mina år i riksdagen jobbat för kultur och bildning och drivit just detta med kraft. Tack och lov har jag en partiledare som lyssnat och som utbildningsminister nu sett till att det blir så. Heja Jan!

tisdag 2 mars 2010

Bloggtystnaden bryts idag

Förra veckan var det sportlov i Uppsala. Då åkte jag tillsammans med Johannes, 12 år, på en underbar resa till Dubai: 34 grader i luften, 25 i vattnet, sammetsmjuka kvällar, härliga dagar med samtal och läsning- ett sportlov att minnas! Vi tränade inget, förutom latmasken....

Nu är jag tillbaka i Bryssel och har ett möte varje halvtimme. Slutar dagen i parlamentet med ALDE- gruppmöte. Ska bli roligt att träffa kollegorna igen!