tisdag 16 februari 2010

Gratiskultur?

Internet har gjort att de upphovsrättsliga frågorna är högaktuella. För mig handlar det om att riva murar och hinder för entreprenörer och innovatörer som skapar spännande lagliga tjänster där artister, författare och filmskapare kan förmedla sina skapelser och få rimligt betalt.

Idag tvingas dessa innovatörer förhandla rättigheter separat i de 27 medlemsländerna i 27 olika system med allt vad det innebär. Jag vill se till att det går att försörja sig som artist, författare, konstnär eller IT-entreprenör i Europa utan att behöva anställa en armé av advokater. Det kommer såväl kulturskapare som kulturkonsumenter att vinna på!

Förra veckan var jag värdinna för lanseringen av Per Strömbäcks bok "Gratis?" i Europaparlamentet, i vilken flera personer, bland andra Martin Rolinski och Linda Skugge, skrivit kapitel kring upphovsrätt. Per har idag också en mycket intressant artikel i DN på samma ämne.

Här är några bilder från minglet.


3 kommentarer:

OlofB sa...

Jättebra att du sätter dig in i ämnet Cicilia W!

En liten varning bara för Pers artikel i DN: den innehåller en antydan till att anonymitet är ett "problem" på internet.

Au contraire - anonymitet är Davids chans att överleva Goliat. Det är en garant för yttrandefrihet & meddelarfrihet. Tänk lite på det.

Mvh /OlofB[eta]

darage123 sa...

idioti att reglera nätet övht... ekonomisektorn var dum som började integrera viktiga ekonomiska etablissemang på nätet eftersom nätet är inte gjort för att vara säkert, reglerat och styrt från toppen. ba fatta det och move on

bwo 4 ever sa...

avensjuk vill också träffa martin