tisdag 9 februari 2010

Sossarna i EP

Sossarna är populister. Det har jag vetat och på nytt fått bekräftat på nytt i Aftonbladet, där mina kollegor vill hetsa fram en ny FRA- liknande debatt. De anklagar den svenska regeringen och rådet för att undanhålla information, fulspel och allmänt mygel- allt utan att påvisa fakta. Insinuationer och antydningar för hela slanten.De har den dåliga smaken att likna terroristbekämpning vid ett FRA-liknande projekt. Läs hela artikeln!

Med deras egna ord behöver man inte vara konspiratoriskt lagd för att anta att fulspelet kommer att fortsätta fram till valet.

Jag har redan skrivit om SWIFT, nedan, men låt oss komma ihåg den målkonflikt som innebär att både skydda medborgarna från terrorattacker och samtidigt värna integriteten för den enskilde.

Vad många idag med rätta talar om är proceduren omkring det nya fördraget. Med Lissabonfördraget är bara detta nytt: parlamentet har nu rätt att antingen anta eller förkasta förslaget. Tidigare, under Nice, fanns inte den möjligheten. Då kunde rådet/kommissionen besluta utan att blanda in EP.

Som jag sagt kommer jag- och större delen av ALDE, att rösta nej, alltså förkasta det temporära avtalet. Men jag gör det med utgångspunkt i procedurfrågan och artikel 218 i TFEU(=Lissabon) som säger att EP ska" be fully and immediately informed att all stages of the procedure". Men jag ser vikten av att ett avtal kommer till och ser för mig att man nu går in i förhandlingarna kring det permanenta avtalet så snart som möjligt.

1 kommentar:

Amer Al-bayya sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.