tisdag 9 november 2010

Kristallnatten, en natt som aldrig får upprepas

Det krossade glasets natt ägde rum mellan 9 och 10 november 1938. Då kulminerade den fasansfulla förföljelsen av tyska judar som inte upphörde förrän mer än sex miljoner människor kommit att avrättas i Förintelsen. Glasskärvor från tusentals skyltfönster till butiker som ägdes av judar glittrade som kristaller på de mörka gatorna. Nät morgonen grydde hade några hundra judiska mäniskor dödats, 20 000 fraktats bort till koncentrationsläger, 267 synagogor bränts till marken och över 7 500 butiker blivit vandaliserade.

Idag tvingas jag konstatera att vi lever i en historielös tid. Inte många unga människor känner till vad som skedde den där natten 1938. Därför måste vi högtidlighålla den här dagen, tala om dess betydelse för fortsättningen av tyskarnas upprustning och så småningom krigföring med den stora fasansfulla Förintelsen som slut.

Aldrig någonsin får vi glömma den strukturerade antisemitism som ledde till Kristallnatten och det som följde efter den. Inte heller får vi acceptera att Europas länder åter ser förfärande händelser eller att antisemitismen åter breder ut síg. Under detta år har vi sett bevis på en tilltagande hets mot en av våra folkgrupper, nämligen den romska, där kollektiva bestraffningar och deportering som metod använts. Dessvärre finns det också otaliga bevis på tilltagande antisemitism. Jag har alltid gjort vad jag kunnat för att bekämpa antisemitism, till och med fått motta dödshot för det, men jag menar att det är allas vårt ansvar att tala om det som skedde i Europas länder med start 9 november 1938 aldrig någonsin händer igen.

Media om kristalnatten: DN, Svd, Svd2, UNT.

Andra bloggar om Kristallnatten: Andreas Froby, Pär Gustafsson, Victor Zetterman, Veronica Palm,

Inga kommentarer: