onsdag 1 juli 2009

Hektiska dagar!

Söndag- tisdag ägnades åt diverse aktiviteter under Almedalsveckan. Tisdag- onsdag i Bryssel för mitt allra första gruppmöte med ALDE- gruppen. Vi är parlamentets tredje största grupp med 84 medlemmar. De jag hann tala med var väldigt trevliga och tillmötesgående.

Vi valde en ny orförande efter Graham Watson: Guy Verhofstadt heter han och är en av parlamentets allra mest erfarna politiker. Han har varit premiärminister i Belgien i nio år bland annat. Verkar ha humor och vara rätt kul dessutom. Inte särskilt gammal heller.

Knäckfrågan just nu i gruppen handlar om kommissionens ordförande, Barroso. Ska vi tillstyrka att han får ett förnyat förordnande eller ej? Om ja, ska det ske nu, i juli eller i september? Tankarna gick i olika riktningar, milt sagt, bland de många som uttalade síg. Klokast var så klart Olle Schmidt, som underströk betydelsen av en stark ordförande, inte minst nu när vi innehar ordförandeskapet och så många stora frågor står på spel. Vi måste vara tydliga med att vi behöver en avsiktsförklaring från Barroso, han måste leverera en lista med förslag på vad han vill åstadkomma under de kommande fem åren, avgörande och viktiga år för EU.

För oss är det självklart att förorda ett tidigt beslut, allt annat kommer att sinka ordförandeskapets beslutsmässighet. Viktiga frågor ska avgöras.
Idag har Reinfeldt talat om inriktningen:
* Åtgärder för att klara av den ekonomiska och finansiella krisen
* Klimatfrågan
* Tryggheten i Europa, rättsligt/polisiärt samarbete
* Östersjöstrategi för en grön Östersjöregion och ett blått hav
* Utvidgningsprocessen intensifieras

Allt detta bryr sig människor om. Därför känner jag stor tillfredsställelse just nu.

Naturligtvis handlar det också om att stärka den inre marknaden, att bekämpa protektionistiska strömningar, att arbeta för social säkerhet och utveckling och att ha höga mål för miljön och klimatpolitiken.

Nu tar jag bloggledigt och sticker till New York! Vi hörs efter att jag installerats som MEP i Strasbourg den 14 juli.

1 kommentar:

Johan Mannheimer sa...

Ska bli intressant att följa hur du kommer att ställa dig när det gäller Barroso. Själv lutar jag åt att ge honom fortsatt förtroende, dels därför att EU minst av allt är i behov av splittring just nu, dels därför att han verkar lyckas hålla ihop kommissionen. Men kanskeär han FÖR flexibel, inte vet jag.