onsdag 15 juli 2009

Alltings börjanIgår, min allra första dag i parlamentet, fick jag verkligen vara med om spännande saker från morgon till kväll. Omröstningen där Jerzy Buzek valdes till ny talman för genomfördes helt utan dramatik. Buzek är ledamot av EPP-gruppen och har suttit i Europaparlamentet sedan 2004. I måndags kom han till var grupp ALDE for att svara pa våra frågor. Pinsamt nog valde han att inte svara någon av de tre personer som tydligt och klart frågade om han kunde tänka sig att tillåta en diskussion om one- seat, dvs att stoppa flyttkarusellen mellan Bryssel och Strasbourg en gång i månaden. Vi valde Buzek till talman i första omgången med 555 röster av totalt 644 giltiga röster. Motkandidaten Eva-Britt Svensson var ju egenligen ingen motkandidat, utan det utspelet måste räknas som ett spel för gallerierna.

Buzek är professor i teknikvetenskap och var Polens premiärminister 1997–2001. Det var han som förde Polen in i Nato 1999 och som förberedde landet för integrering i EU. Efter omröstningen sade Buzek att "vi har byggt ett enat Europa". Han vände sig till vännerna i Öst- och Centraleuropa och sade att detta val också "hedrar alla de miljoner medborgare som inte gav upp kampen mot det totalitära systemet".
Då fick jag faktiskt tårar i ögonen.Det fick jag för övrigt också när Europahymnen spelades. Beethoven ägde salen!

Jag kommer att jobba i legala utskottet och i Libe. Dessutom verkar det som om jag får en extra suppleantplats i utskottet som arbetar med sociala frågor och anställningsvillkor. kan bli hett när tjänstedirektivet blossar upp igen.
Med andra ord har jag verkligen fått chansen att jobba med de frågor som rör människans livsvillkor i Europa. Det kommer att handla om Mänskliga rättigheter, om minoriteternas situation, om yttrandefrihet och pressfrihet, om migration och flyktingfrågor. Efter Lissabon extra hett med tanke på utökat polisiärt och rättsligt samarbete- något som ju kommer att krävas om vi ska få vår tids slaveri, träfficking av kvinnor och barn, att för alltid förpassas till historien skrymslen och vrår.

Det var ingen hejd på voterandet denna första dag! Vi kom inte ifrån kammaren förrän vid åttatiden och då vidtog gruppmöte i ALDE.
Jag kan känna mig nöjd med min insats denna första dag. vid sidn av kammarens aktiviteter hann jag få iväg pressmeddelande, göra mitt första inlägg vid gruppens sammanträde och kort sagt ta plats i parlamentet. Inlägget handlade om några tilläg jag ville få med i det brev som ALDE skriver till Barroso om de prioriteringar vi vill se under hans förnyade ordförandeskap.
Detta känns väldigt bra!

4 kommentarer:

Magnus Ekholm sa...

Allt gott önskas Dig i ditt nya arbete.

Norpan sa...

Grattis! Det är de bästa utskotten! Kul!

cb sa...

Önskar dig allt gott i din EU-karriär.

Carina Boberg/Vi syns väl på facebook?

AnnaBonde sa...

Är detta månne Armaniklänningen från Jaber? Snygg!
Vill gärna se Marelladräkten också.