torsdag 8 oktober 2009

Tragedin i Italien

Idag har parlamentet beslutat om en resolution mot Italien. Det handlar om att visa på att yttrandefriheten är satt på undantag och - ytterst- om att fundamentala fri och rättigheter inte respekteras i en av EU:s medlemsstater.

Otroligt sorgligt och beklämmande är det att SAMTLIGA svenska moderater röstade mot att tillåta debatt i kammaren och mot resolutionen!

Här mitt anförande om en minut, som jag lyckades få efter ett ganska tufft förhandlande med talmansstaben. Du kan även se mitt tal här.

" Ni har makten. Jag har ordet. Jag har Ordet i min makt".
Så uttryckte sig August Strindberg under en dispyt med dåtidens största morgontidning i Sverige. Man ifrågasatte dock aldrig, inte ens under stridens hetta, den grundlagsskyddade yttrandefriheten. Så är inte fallet för författare och journalister i Italien idag, där de systematiskt förvägras rätten att uttrycka sig fritt. Under de senaste tre åren har 200 journalister hotats på grund av sina skrivna ord.

Det som sker i Italien angår oss alla. Friheten att tala, skriva och publicera sig fritt är en fundamental rättighet för alla EU:S 500 miljoner medborgare. Det som sker i Italien visar att det fria ordet är farligare än vapen för en regim som tillskansat sig makten över just det fria ordet.

Idag har parlamentet en unik chans att visa och ta fram våra bästa sidor när vi gör tydligt att fundamentala friheter står på spel. Italiens sak är också vår.

1 kommentar:

Anonym sa...

Snälla Cecilia. Hur kan du ta ord som "en regim som tillskansat sig makten över just det fria ordet" i din mun? Vad har Du för erfarenhet av italiensk media utöver det dina italiensk bryssel-kompisar berättat för dig?
Det fins inget som helst hot mot yttrandefriheten i italien och Berlusconi styr inte alls någon media.
Att spektaklet i Bryssel nu röstades ner var givetvis helt rätt men samtidigt nästan synd eftersom man om det blivit ett ja förhoppningsvis blivit tvugna att presentera konkreta exempel på hur Berlusconi "kontrollerar" media. Eftersom det inte finns några sådana exempel hade förhoppningsvis den här kampanjen mot Berlusconi avslöjats som den lögn den är och att det Du beskriver som "Tragedin i Italien" i själva verket är en "Tragedi för demokratin" i och med att europeeiska media och politiker av rena fördomarlåter sig övertalas av italienska vänsterpolitiker att Belusconi är "ett hot mot demokratin"