tisdag 21 september 2010

Val 2010 - som att äta taggtråd till frukost

Känslan i kroppen dagen efter valet beskriver jag bäst som om jag hade käkat taggtråd till frukost. Förfärligt helt enkelt. Nu blåser det snålt i den svenska idyllen. Främlingsfientliga kollegor har jag gott om här i Europaparlamentet, men det känns svårt att tänka sig att de nu invaderar riksdagen, min gamla arbetsplats under sju års tid.

Nu är SD större än KD och V i svensk politik. Det känns som ett dåligt skämt, med tanke på att kristdemokrater är den största gruppen i EP. Sverige är med europeiska mått mätt ett avvikande land, kort sagt.

Det gör riktigt ont att tänka på alla de människor som lagt sin röst på dem. Väljarna har aldrig fel. Det är vi andra som inte nått dem med våra budskap. SD är rasister - men svenska folket är INTE det!

6 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, tragiskt. Men alla sd-väljare är inte rasister.
Det har gammelpartierna inte förstått eller förmått argumentera emot och om.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/09/de-gamla-partiernas-misstag-hjalpte-in.html

Egentligen är det alla sju riksdagspartiers fel.

De som har varit mest tydliga är det lilla förkättrade piratpartiet.

Henrik sa...

Ja tyvärr är det ju endast SD som diskuterats och inte migrationspolitik som SD får väljare på.

Väljarna har inte röstat för SD, utan mot de etablerade partierna.

Märk väl i debatten SD att varken Mona eller Maud klarade av att erkänna att den svenska integrationen har problem. Hade det varit en mer öppen debatt så hade inte SD kommit in, trots att de gillar att prata migrationsfrågor är de ju ett dåligt alternativ då de bygger på rasistiska värderingar.

Susanne sa...

Viktigt att de seriösa partierna nu inte börjar jamsa med om "att integrationen inte funkar". Istället är det just nu läge att berätta om alla de framgångssagor som svensk invandringspolitik inneburit - alla de människor som fått ett nytt liv och en ny chans, och allt det underbara de bidrar med till Sverige! Migrationspolitiken är inte alls misslyckad, bara när den innebär att flyktingbarn utvisas och våra gränser stängs.

Henrik sa...

Tvärtom så skall de problem som vi har med migrationen tas upp. Genom att inte göra det så kommer SD växa till nästa val.

Invandringen kostar samhället pga hög arbetslöshet. Dessutom är invandrare överrepresenterade vid våldsbrott. Ska man tiga om det istället för att komma till rätta med det?

Ska man föra en seriös migrationsdebatt så skall man väl inte endast ta upp de positiva sakerna utan även problemen!

Susanne sa...

Invandringen har starka positiva effekter på samhället, även om det också finns vissa kostnader. Men om vi ska börja sätta prislappar på människor är vi på ett sluttande plan. Pensionärer är "dyra" för samhället, rökare är mycket "dyra", arbetslösa ungdomar är "dyra", glesbygdsbefolkningen är "dyr". Arbetslösa invandrare är "dyra" medan arbetande invandrare ger staten inkomster. Jag vill inte ha ett samhälle där man bara tittar på människor som plus eller minus i statsbudgeten. Det är ovärdigt.

Än mer än "invandrare" är män överrepresenterade i brottsstatistik, det kanske isåfall också är något att tala om..?

Visst ska vi ha en vettig debatt där man inte blundar för problem, men det måste vara just en vettig debatt och jag är säker på att våra duktiga politiker i FP kommer att ta den debatten på stort allvar och utifrån sakliga fakta.

Henrik sa...

Jo men du ger ju själv rådet att man ska blunda för problemen genom att bara berätta framgångs-sagor.

Idag får man ju inte säga ett knyst om migrationspolitiken utan att kallas rasist. Det är ju genom att lyft upp problemen som vi kan åtgärda dom.

Jag vill gärna ha en debatt om hur utlänningslagen efterföljs i Sverige. Eller hur det myglas med asylrätten, sånt får man ju inte heller prata om!

Om man som idag har en intergration och migration som inte fungerar belastar det samhället ekonomiskt, det är fakta. Säkerligen är svenska folket såpass solidariska så att de kan betala för invandringen. Men säkerligen är det också så att gränsen för hur mycket resurser samhället kan lägga på invandring har en gräns.

Genom att förbättra integration och migration kan vi hjälpa fler och de som behöver hjälp. Men hur ska vi förbättra integration och migration om vi inte tar upp de problem som finns? Om vi undviker att prata om de ekonomiska resurser det tar, om de samhällsproblem det för med sig?

"Än mer än "invandrare" är män överrepresenterade i brottsstatistik, det kanske isåfall också är något att tala om..? "

Den debatten finns väl? Särskilt mot kvinnor. Men skall man undvika överrepresenterade grupper inom denna kategorin för den skull?

Visst vore det fint att alla som ville fick bosätta sig i Sverige, men det gäller ju att skapa resurser för det.