fredag 18 juni 2010

Nederlag om datalagringsdirektivet

Parlamentariker kan initiera så kallade skriftliga förklaringar om ett aktuellt ämne. Om man lyckas samla underskrifter från hälften av parlamentarikerna så antas förklaringen som parlamentets officiella ståndpunkt, men den är inte lagstiftande. Nyligen lades en sådan förklaring fram om bekämpning av pedofili. Jag läste förklaringen och skrev under den, men alltför snabbt. Vad jag inte insåg förrän senare var att förklaringen innehöll en referens till datalagringsdirektivet, dock bara dess referensnummer så det var svårt att upptäcka.

När jag insåg detta drog jag naturligtvis genast tillbaka min underskrift och skickade även ut ett mail till alla mina 735 kollegor och varnade för detta. Mitt mail ledde till att många fler drog tillbaka sina signaturer, men som motaktion körde förespråkarna en massiv kampanj för förklaringen under denna vecka i Strasbourg och lyckades samla in de underskrifter som behövdes. Parlamentets ståndpunkt är alltså nu att ålägga internet- och mobiloperatörer att spara uppgifter om mail- och mobiltrafik i upp till två år.

Återigen, förklaringen är inte lagstiftande, men jag ser ändå antagandet av denna förklaringen som ett nederlag. Datalagringsdirektivet kommer dock inte att införas i svensk lagstiftning, i alla fall inte innan valet.

Läs mer på Europaportalen.

1 kommentar:

Lars-Erick Forsgren sa...

Bra att du drog tillbaka din underskrift.

Betr Sverige, visst är en rödgrön seger i höst farlig i frågan om detta. Men risken är påtaglig även om nuvarande regering får sitta kvar.
Partipiskorna är för starka.

Det behövs nog en skräll i valet för att stärka känslan för integritet och medborgarrätt!

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/p/integritet.html