fredag 15 januari 2010

Vindsröjning i svensk politik?

På plats i Bryssel, där allt i dessa dagar handlar om utfrågningar av tilltänkta kommissionärer och maktspelet kring detta, känns det lindrigt sagt lite märkligt att ta del av dagens Demoskop, publicerad i Expressen.

Enligt denna är såväl centern, kd och v ute ur leken i höst. Man undrar ju vad som pågår i det svenska folkhemmet.
Vindsröjning? Folk verkar ju ha tappat tilltron, för hela fem procent visar sympatier till sd.

Tack och lov kan detta ju sammantaget inte bli utfallet av valet i höst- men nog är det en fingervisning om att vi som arbetar med politik måste tänka om, framför allt när det gäller att kommunicera och att ta väljarna och deras sympatier på allvar. Det går inte längre att rycka på axlarna och nonchalera det faktum att fem procent, och det har ju varit fler i tidiagare mätningar, visar sitt misstroende genom att säga sig benägna att stödja sd. Nu måste man möta dem i seriösa debatter, lyfta politikområde efter politikområde och bemöta deras argument och vidga debatten att omfatta ekonomi, äldrepolitik, konstitutionella frågor, skolpolitik och mycket mer. Då står de sig ganska slätt.

Man kan ju inte göra som Maud i TV-soffan i höst, alltså gå in i en debatt mot Jimmie Åkesson med inställningen att han är ond och hon själv därigenom god. Så förlorar man både debatten och sympatin. Men nu återstår ju frågan: blir det vindsröjning eller är detta bara en varning som heter: Gör om och gör bättre!

Trevlig helg!

3 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja du Cecilia. Är det så konstigt med dessa siffror. Det enda märkliga är att inte fp råkar ännu värre ut! Fp har ju helt gjort bort sig både betr FRA-lagen (men där du ett tag i alla fall hamnade rätt) och IPRED (där du hamnade helt fel). Jan Bj har en del ganska bra förslag betr skolan, men framför dem så han skrämmer alla med sin aggressiva framtoning. Socialliberalismen inom fp är ju satt i skamvrån. Resten är ett misch-masch av extrem nyliberalism, batong"liberalism" a la Johan Batong Pehrson och allmän maktsträvarpolitik utan ideologi.
Centern skrämmer bort alla de liberaler som gästspelade där några år. Och missköter dessutom sina ministerposter, möjligen med ett undantag för Eskil E.
Kd kompromissar bort sina hjärtefrågor, vilka ofta är tämligen oliberalam, men därmed finns det ju heller inget berättigande för kd, möjligen då som ett allmänt social-konservativt parti, men utan profil.
Vänstern spelar på en vänstepopulism, men utan trovärdighet, Lars Werner vågar ju inte ens kalla sig kommunist längre.

Och vad vilja socialdemokraterna? Egentligen? Mer än att komma tillbaka till maktens köttgrytor? Det finns enstaka sossar med en ärlig socialliberal inställning, men de verkar inte få något egentligt inflytande.

Moderaterna är som fp (som tagit över dess högerprofil) men med tillagt till sin mix en socialkonservativ touch, som de kallar "arbetarvänlig".

Av riksdagspartierna är det egentligen bara miljöpartiet som visar någon själ och har strimmor av gedigen socialliberalism, men de vill ju regera ihop med sossar och vänster, så de får anpassa sig i fel riktning.

Ett elände är förstås att sd, pga riksdagspartierns allmänna okunnighet om vad som händer i folkdjupen plus ett spelande på främlingsrädslan, vinner så stor anslutning.

Ett annat elände är att piratpartiet, som trots sitt löjliga namn är klart liberalt i sina profilfrågor, inte lyckats nå samma opinionssiffror som i EU-valet. Möjligen delvis beroende på deras rädsla att utvidga sitt program utanför kärnfrågorna. Liksom att rikdagspartierna föredrar att inte aktualisera vare sig FRA-lagen eller IPRED. Därigenom spelar de sd i händerna.

I cyniska ögonblick undrar jag om det är det som riksdagpartierna vill; att hellre se sd i riksdagen än pp.

Cecilia sa...

Absolut inte!
Här i EP har jag det bästa samarbete och den allra största respekt för pp:s Christian Engström och känner flera av hans partikamrater som kloka och omdömesgilla personer som skulle göra ett utmärkt arbete i riksdagen. Men det ser ju inte ut att bli så....

Lars-Erick Forsgren sa...

Ceci. Skönt att i vart fall du inte hellre ser sd än pp i riksdagen!

Men, rent allmänt, hur kan alliansen (alla partierna alltså) föra en politik som faktiskt kan leda i helt galen riktning!
Jag förstår det inte, är de hemliga sd-sympatisörer eller "bara" korkade och principlösa självmordspiloter????

Jag är djupt förtvivlad i första hand över fp´s förfall. Betr de övriga har jag väl inte haft någon större tilltro till dem som partier, någonsin.

Att undvika sd i riksdagen skulle kanske kunna ske genom att diskutera frågor som hjälper in pp i st för sd.

För, ett av dessa partier, eller båda, kommer in.