onsdag 2 december 2009

Upphovsrätt

I BBC:S serie Yes Mr Prime Minister finns det en kommentar som på ett märkligt sätt fångar stämningen i EP och i kommissionen när det gäller uppovsrättsfrågor.
We must do something.
This is something.
Therefore we must do it.

Alla vet att det är en intrikat balansgång att gå, detta att å ena sidan säkra upphovsmannens rätt och samtidigt se till att människor på ett legalt och säkert sätt kan ta del av det kulturella utbud som finns på internet.

Jag tänker ofta på att man när man diskuterar den immateriella upphovsrätten ibland framställer det som om det är en ny konflikt. Jag menar att allt som finns på internet faktiskt existerade innan IT fanns: böcker, filmer, musik och konst. Allt fanns till genom upphovsmännens försorg. Nu finns internet som gör allt detta tillgängligt nästan obegränsat.

Men konflikterna om vem som äger upphovsrätten är här, oförblommerat och hur tydligt som helst. Kom då ihåg att inte heller konflikten är ny. Den första striden kring upphovsrätten stod redan 557, då två abbotar, S:t Finnian och S:t Columba stred om vem som ägde upphoivsrätten till en handavsrift av Psaltaren. Det slutade med kravalliknande upplopp och tre tusen döda i slaget vid Cooldrumman. Därefter har striderna stått, tydligast kanske i Europa i samband med Franska revolutionen 1789.

Igår deltog jag som representant för det legala utskottet, JURI, i ett seminarium under rubriken Get Paid when you get played. Väldigt intressant - men knepigt att sätta sig in i alla teknikaliteter som är förknippade med den för mig självklara ståndpunkten: att upphovsrätten är väldigt viktig att slå vakt om, att upphovsrättsmannen ska kunna leva på frukten av sitt arbete och att legala, konsumenttillvända verktyg måste fram så att vi alla kan ta del av det som finns på nätet utan att för den skull bli pirater.

Efteråt intervjuades jag av Eu observer. Inlägget borde gå attt hitta på deras hemsida.

Inga kommentarer: