måndag 5 juli 2010

Läget för SWIFT

Alldeles nyss röstade vi i LIBE-utskottet om SWIFT, version 2 - alltså det förnyade avtalet som nu arbetats fram efter att vi förkastade det första avtalet i februari.

Nu har vi sagt att vi vill se ett avtal som kan hjälpa oss att faktiskt bekämpa den terrorism som kräver omfattande finansiering, alltså väldigt stora penningtransaktioner.

Det känns viktigt att avliva diverse myter omkring avtalet. En sådan är att det skulle handla om ALLA internationella penningtransaktioner för ALLA EU-medborgare. Så är det ju absolut inte! Om jag skickar pengar fån Bryssel till min familj i Sverige så kommer den överföringen inte beröras. Viktigt att berätta att transaktioner inom medlemssstater, inom EU samt Norge, Island, Schweiz och Lichtenstein inte omfattas alls.

Nu kommer vi att bygga upp kompetens för att kunna filtrera datan på europeisk mark, så att vi kommer att kunna övervaka integritetsaspekterna och se till att reglerna kring detta efterlevs.

Nu undrar jag vilka av mina svenska kollegor som brutit sina partilinjer och röstat mot förslaget. Själv gillade jag inte allt, bland annat har jag svårt att förlika mig med att det ska dröja fem år innan man utvärderar. Det hade varit klädsamt att det varit samma parlament som röstat för avtalet som också ser till att utvärdera det.

Den som röstar nej kommer att få problem att se kollegor från Spanien och Storbritannien i ögonen. Dessa länder har ju som bekant, tillsammans med USA, drabbats hårt av just den typen av terrorattacker som man kan komma åt med hjälp av just SWIFT.
Jag förutsätter att fortsättning följer...

4 kommentarer:

Leo sa...

"Den som röstar nej kommer att få problem att se kollegor från Spanien och Storbritannien i ögonen. Dessa länder har ju som bekant, tillsammans med USA, drabbats hårt av just den typen av terrorattacker som man kan komma åt med hjälp av just SWIFT."

Vilken ful argumentation.

Det är ungefär som att säga att "den som inte går med på att polisen monterar filmkameror i sitt sovrum kan inte se kvinnor i ögonen - för det är just övergrepp och våldtäkter i hemmet de här kamerorna ska stoppa".

SWIFT är integritetskränkande. Kanske behöver USA tillgång till vissa uppgifter - men att bulk-överföra bankdata så som SWIFT-avtalet nu kommer att göra kränker grovt samtliga européers integritet och rätt till privatliv.

Nkari sa...

Klart som sjutton man kan titta dem i ögonen och rak i ryggen. Det handlar fortfarande om överföring i bulk, som gör att USA kan kartlägga folks inköpsvanor, hur de rör sig, se vilka personer som donerar större summor pengar till organisationer osv osv osv..


Jag har inga problem o skicka över bankdata på misstänka personer, men helt oskyldiga människor ska inte få sin vardag överskickad till USA bara för att det kanske finns några terrorister i de där 200 miljoner vanliga bank transaktionerna..

JimP sa...

"Den som röstar nej kommer att få problem att se kollegor från Spanien och Storbritannien i ögonen."

Men inga problem att se sina väljare i ögonen? Dags att göra politiker arbetslösa.

Unknown sa...

Tekniken finns för att plocka ut enskilda data. Ta istället och undersök hur ni kan förmå SWIFT att implementera den. Detta istället för flumargument som
"Den som röstar nej kommer att få problem att se kollegor från Spanien och Storbritannien i ögonen. "